UD-svikt da bølgen kom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UD har gransket seg selv etter flodbølgekatastrofen. Og det er ingen hemmeligstemplet hvitvaskingsrapport som Norges ambassadør til Japan, Åge Grutle, har lagt fram for sin sjef, utenriksminister Jan Petersen. Til å være en intern rapport er den oppsiktsvekkende ærlig og hard. Rapporten slår fast at UD med relativt beskjedne forberedelser kunne håndtert flodbølgekatastrofen betydelig bedre. Videre konkluderer UDs egen gransker med at ledelsen av katastrofearbeidet i UD sviktet, spesialkompetanse manglet og at beredskapen ikke holdt mål. Og selvkritikken i UD har allerede ført til endringer. Blant annet oppgraderes UDs krisesenter, et eget feltkriseteam er på plass og det skal etableres et nytt opplærings- og øvelsesopplegg for ny krisesituasjon.

Den interne UD-rapporten må ikke forveksles med den uavhengige granskingsrapporten som kommer om en måneds tid. For den såkalte Reinås-rapporten vil også kaste lys over et forhold som den interne UD-rapporten ikke berører - betydningen av en UD-kultur som er seg selv nok. Når UD nå styrker sin katastrofeberedskap, gjøres det ut fra en overbevisning om at det er UD-ansatte som i utgangspunktet er best skikket til å fylle nøkkelfunksjonene i håndteringen av alle katastrofer utenfor Norges grenser. I tillegg kommer spørsmålet om UD, som hierarkisk eliteinstitusjon, har en kultur som er forenlig med håndteringen av en katastrofe med et omfang som flodbølgekatastrofen.

Utenriksminister Jan Petersen har tidligere karakterisert kritikken mot UD som lite treffende. At Petersen offentliggjør en intern granskingsrapport viser at han tar kritikken på alvor, men stadig ser det ut til at Petersen ikke selv forstår alvoret. Som UDs øverste sjef ser han fortsatt ingen grunn til å ta selvkritikk som leder. -  Det er systemet som er poenget, svarte Petersen da Dagbladet i helga spurte ham om det var noe utenriksministeren personlig kunne gjort annerledes. Om en drøy måned vil Jan Petersen på nytt få samme spørsmål. Da kommer det uavhengige granskingsutvalget, ledet av Jan Reinås, med sin rapport. Innen den tid bør Jan Petersen tenke seg om. For det kan ikke være slik at ansvar er knyttet til personlig ledelse i alle andre virksomheter enn i Det Kongelige Norske Utenriksdepartement.