Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD tar ikke selvkritikk

Antall savnede faller drastisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka halv tolv i formiddag ble den offisielle lista over norske savnede etter flodbølgekatastrofen lagt frem. Mange fryktet på forhånd at over tusen nordmenn hadde mistet livet i katastrofen, men tallet på savnede gikk dramatisk ned til 275. Under pressekonferansen lå lista ute på Dagbladet.no, og vi ble ringt ned fra personer som kunne opplyse om feil i listene.

- 275 er registrert savnet. 16 er registrert omkomne. Tallene på 21 omkomne bygde ikke på døde legemer, men på det som ble meldt til oss, sier justisminister Odd Einar Dørum.

UD har fått massiv kritikk fra både turister som kom uskadde og skadde fra tsunamien og fra pårørende som savner noen av sine nærmeste. Kritikken har handlet om at UD ikke har vært på stedene som har vært rammet, de har ikke vært tilgjengelige nok og de har manglet utstyr til å registrere meldinger fra pårørende.

Mange registrert flere ganger

Ifølge Ingelin Killengreen har Kripos gått gjennom en liste på 4436 personer. De aller fleste har blitt strøket av lista, mens noen kom på den første savnet-lista som ble offentliggjort i dag.

Iøflge politiinspektør Petter Dyre i Kripos har politiet jobbet med informasjon fra blant annet publikum, UD, reiseselskaper, og forsikringsselskaper. Mellom 20 og 40 personer jobbet med listene helt frem til offentliggjøringen klokka halv tolv.

På spørsmål om hvorfor UD har operert med tall som er mange ganger så høye som tallene fra politiet, sa justisminister Odd Einar Dørum at myndighetene hele tida har understreket at tallene var foreløpige.

- Mange pårørende har brydd seg, og folk har derfor blitt registrert savnet flere ganger. Det har blitt avdekket når politiet gikk gjennom listene, sa han.

image: UD tar ikke selvkritikk

Forsvarer dobbeltregistreringen

Flere av personene på UDs liste var ført opp bare med fornavn. Andre var registrert med bare etternavn, slik at flere er registrert dobbelt.

Utenriksminister Jan Petersen svarte ikke på spørsmål om hvilket registreringssystem UD benyttet i perioden fra søndag til torsdag, da politiet overtok registreringen av savnede og døde.

- Vi har hatt et stort apparat som har notert. Meldingene har vært av forskjellig kvalitet. Det var ikke uenighet om at vi måtte ta dette arbeideidet de første dagene. Inntrykket av at vi ikke hadde lyst til å gi det fra oss, er helt feil, sa han.

Petersen forsvarte at mangelfulle opplysninger gjorde at flere ble dobbeltregistrert på lista.

- Det er grenser for hvor mange opplysninger vi kunne presse hver enkelt for. Store informasjonsmengder har kommet til oss. Vi kan ikke avvise opplysninger selv om de i den andre enden har få opplysninger. Vi måtte ta ned alle opplysninger med den kvaliteten de hadde. Vi kan ikke underslå opplysningene, sa han.

UD prøvde kontinuerlig å sjekke savnede ut av lista, men klarte ikke å få tallet ned i nærheten av de 275 som den første lista i dag inneholdt.

Trodde UD ville ha ansvaret

På flere spørsmål om listene burde ha vært overlatt til Kripos på et tidligere tidspunkt, understreket Petersen at det har vært kontinuerlige møter mellom etatene og at det har vært muntlig kontakt mellom saksbehandlere i UD og Kripos hele veien, selv om det ikke har blitt overlevert skriftlige lister.

Ifølge Killengreen var det bare et spørsmål om når ansvaret skulle overføres til politiet, ikke om politiet skulle overta arbeidet.

- Tredje juledag kunne man konstatere et omfattende materiale hos UD og at det måtte overleveres til politiet, sa hun.

På spørsmål om det var en god løsning at lista forble hos UD, svarte politidirektøren diplomatisk:

- Vi kan i alle fall si at det ble gjort i samråd. Det er ikke slik at politiet har satt frem et krav om å få lista og UD har sagt nei.

Arne Huuse i Nye Kripos medga at det ikke var noen fordel for politiet at listene ikke kom til politiet før sjette juledag.

- Vi fikk forståelse av at UD ønsket å gå nærmere gjennom materialet, sa han.

Gang på gang forsvarte utenriksministeren at UDs egne saksbehandlere ble sittende med den kompliserte jobben med å samle informasjonen om savnede nordmenn.

- Det er vår jobb å ha kontakt med nordmenn i utlandet. Vår første tanke var ikke å sette videre, men å besvare henvendelsene, sa han.

Etter hvert vil det bli nedsatt et utvalg som skal evaluere Utenriksdepartementets håndtering av katastrofen. Det er uklart når dette kan skje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media