UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- PROBLEMATISK: - Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Espen Barth Eide til NTB. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
- PROBLEMATISK: - Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Espen Barth Eide til NTB. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai strider mot norsk rettsoppfatning. Den er dessuten problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

Departementet ønsker ikke å kommentere dommen i detalj, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

Må bli i Dubai 24-åringen, som opprinnelig er fra Tønsberg, er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

- Det er høyst problematisk, også fra et menneskerettighetsperspektiv, sier Eide.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer