<strong>- PROBLEMATISK:</strong> - Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Espen Barth Eide til NTB. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
- PROBLEMATISK: - Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Espen Barth Eide til NTB. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai strider mot norsk rettsoppfatning. Den er dessuten problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

Departementet ønsker ikke å kommentere dommen i detalj, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

Må bli i Dubai 24-åringen, som opprinnelig er fra Tønsberg, er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

- Det er høyst problematisk, også fra et menneskerettighetsperspektiv, sier Eide.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.

- Dypere problemer Utenriksministeren mener dommen mot Dalelv viser at kvinners rettstilling står svakt i Dubai og ellers i regionen.

- Saken illustrerer dypere problemer som rammer mange kvinner rundt om i verden, for det første at det er vanskelig å bli trodd i voldtektssaker, og for det andre at man kan bli straffet for såkalt usømmelig oppførsel, sier Eide.

(NTB)

<strong>DØMT:</strong> Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskap, og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd. Foto: Ahmed Jadallah/Files / Reuters
DØMT: Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskap, og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd. Foto: Ahmed Jadallah/Files / Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer