UD-topp måtte i bomberom

Luftvernsirenene gikk tre ganger under besøk i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statssekretær i utenriksdepartementet, Raymond Johansen, er denne uka på rundreise i Midt-Østen. I formiddag besøkte han borgermesteren i Haifa, en havneby nord i Israel som har blitt rammet av angrep fra Hizbollah. Johansen besøkte i tillegg et sykehus i byen og et bomberom bygd for barn.

- Tre ganger i løpet av dagen ble vi avbrutt av luftvernsirener og måtte søke tilflukt i bomberom. Dette understreker følelsen som sivilbefolkningen her lever med. Vi må ikke glemme at innbyggerne i Israel lider og blir traumatisert av krigen, de også, sier Johansen til Dagbladet.no på telefon fra Haifa.

Viktig med bred støtte

Johansen forteller om en svært god mottakelse både i Libanon på mandag og i Israel i dag. Inntrykkene fra de elendige forholdene som menneskene lever under på begge sider av konflikten preger statssekretæren.

- Dette er en skjebnetid. Vi kan ikke tro at livet fortsetter som før her nede når støvet har lagt seg, det kommer ikke til å bli som før. Derfor er det fryktelig viktig at de positive kreftene spiller inn nå. Det internasjonale samfunnet må vise handlekraft. Bitterheten blant folket vokser, så lenge krigen pågår mens FN-landene diskuterer. Vi må få til en løsning raskt.

I ettermiddag skal Johansen møte Israels justisminister Haim Ramon og visestatsminister Shimon Peres i Jerusalem. Der lover han å la Norges synspunkter bli hørt.

- Vi skal selvfølgelig lytte til deres vurderinger. I tillegg er det naturlig å snakke med dem om Norges synspunkter. Vi krever en umiddelbar våpenhvile og et sterkt FN-mandat med styrker i Sør-Libanon.

Glemmer ikke palestinerne

HIZBOLLAH-ANGREP: Israelske soldater står vakt utenfor en bygning som ble hardt skadd i rakettangrep. Minst tre personer ble drept og mer enn 30 skadd da Hizbollah skjøt raketter mot Haifa på søndag. Foto: Scanpix/AFP
HIZBOLLAH-ANGREP: Israelske soldater står vakt utenfor en bygning som ble hardt skadd i rakettangrep. Minst tre personer ble drept og mer enn 30 skadd da Hizbollah skjøt raketter mot Haifa på søndag. Foto: Scanpix/AFP Vis mer

Mandag ga Johansen støtte til Libanons innvendinger mot FN-resolusjonen. De krever at Israel trekker seg helt ut av Libanon og en fullstendig våpenhvile, som ikke åpner for at Israel har lov til å forsvare seg militært.

- Vi mener det er mange gode innspill fra Libanon. Det er utrolig viktig å få flest mulig arabiske land til å støtte resolusjonen. For å få en varig fred er det essensielt å ha et samstemt internasjonalt samfunn. Hvis ikke vi får til det kan situasjonen utvikle seg dramatisk.

Jonas Gahr Støres statssekretær vil i tillegg snakke med israelerne om situasjonen i Gaza.

- Det er viktig å ikke glemme palestinerne selv om verdens fokus er på Libanon. Jeg vil også forsøke å komme meg inn dit i morgen. At grensen ble stengt i går forteller noe om hvordan folket lever her nede. Situasjonen er dypt tragisk, sier Johansen.

I ISRAEL: UDs statssekretær Raymond Johansen er på reise i Midt-Østen. I dag besøker han Israel.