UD-topp sier han så pengebilder før Treholt-pågripelsen

Så pengebilder i Treholt-saken allerede i 1983, altså før Arne Treholt ble pågrepet.

Tidligere ekspedisjonssjef Kjell Eliassen. 
Arkivfoto: Vidar Knai / NTB / Scanpix
Tidligere ekspedisjonssjef Kjell Eliassen. Arkivfoto: Vidar Knai / NTB / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tidligere departementsråd i Utenriksdepartementet Kjell Eliassen sier at han så pengebilder i Treholt-saken allerede i 1983, altså før Arne Treholt ble pågrepet.

Men pengebildene som er vist fram nå, er noen helt andre enn dem politiet la fram på interne orienteringsmøter med Eliassen og daværende utenriksminister Svenn Stray, sier Eliassen til Vårt Land.

Den pensjonerte utenriksråden og utenriksministeren var ifølge Eliassen selv de to eneste i UD som var orientert om POTs årelange etterforskning mot Treholt.

Han sier til avisen at han tok kontakt med PST etter at boka «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» kom ut i forrige uke. Han skrev også et brev til førstestatsadvokat Lasse Qvigstad for å gjøre oppmerksom på at POT viste fram pengebilder allerede i 1983.

- Da boken «Forfalskningen» kom ut, og jeg så påstandene om at pengebeviset var forfalsket og om at pengene var fotografert etter at Treholt var arrestert, tenkte jeg at jeg måtte si fra til PST om at jeg hadde sett bilder i månedsvis før han ble arrestert, sier Eliassen til Vårt Land.

Han sier at bildene som ble vist fram, var noen andre enn det som er vist fram nå.

- Det jeg husker at jeg så, var fotografier av konvoluttene med pengene i, og fotografier av pengesedlene lagt ut på et bord, sier Eliassen.

Tidligere utenriksminister Svenn Stray svarer ifølge Vårt Land ikke på spørsmål om Treholt-saken.

(NTB)