UD-topp stanset politiet

Departementsråd Bjarne Lindstrøm stanset personlig overføringen av registreringsarbeidet fra UD til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksråd Bjarne Lindstrøm nektet politiet å overta arbeidet med å registrere de pårørendes meldinger de første dagene etter katastrofen.

Flere i politiet, blant dem Kripos-sjef Arne Huuse undret seg over at ikke de fikk jobben med å registrere savnede. Dette ble tatt opp med ledelsen i Politidirektoratet, som den 28. desember forsøkte å få UD til å forstå at jobben burde overlates til politiet.

Reinås-utvalget roser politiet for å ha håndtert katastrofen godt. Ingen annen offentlig instans får tilsvarende oppmerksomhet.

Den 28. desember forsøkte assisterende politidirektør å få spørsmålet om overføring av registreringsoppgaven fra UD til politiet opp på dagsorden i koordineringsutvalget i UD. Dette ble avslått av utenriksråd Bjarne Lindstrøm, skriver utvalget i sin rapport.

Neste dag (29. desember) tok politidirektør Ingelin Killengreen saken opp med UD, og seks timer senere var UD med på notene og ga klarsignal til å overføre arbeidet til politiet.

Senere samme kveld fikk Kripos papirutskrifter fra UD med navn på registrerte personer. Da var det gått nesten fire døgn fra katastrofen inntraff i Sørøst-Asia og Afrikas østkyst.

TØFFE DAGER: - Vårt beredskapssystem er ikke dimensjonert for en slik situasjon, sa tidligere utenriksråd Bjarne Lindstrøm på pressekonferansene like etter flodbølgen traff. Nå viser det seg at han personlig stoppet politiet, da de ønsket å overta registreringsarbeidet. Foto: Truls Brekke
TØFFE DAGER: - Vårt beredskapssystem er ikke dimensjonert for en slik situasjon, sa tidligere utenriksråd Bjarne Lindstrøm på pressekonferansene like etter flodbølgen traff. Nå viser det seg at han personlig stoppet politiet, da de ønsket å overta registreringsarbeidet. Foto: Truls Brekke Vis mer
BELØNNET: Like etter katastrofen ble Lindstrøm utnevnt til den prestisjefylte jobben som ambassadør i London.