Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD-toppene får kremjobber

Etter at Bjarne Lindstrøm får London, sikrer trolig Jan Petersen seg Washington - mens Knut Vollebæk hentes hjem for å skape det nye UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det innebærer at oppryddingen i UD ikke vil starte før etter valget.

Dagbladet har snakket med en rekke kilder i UD som bekrefter hvordan Petersen allerede har planlagt sin egen avgang fra norsk politikk. Petersens ønske om å bli ambassadør i USA betyr samtidig at han ikke vil være den som tar de nødvendige grepene for å rydde opp i den ukulturen som blant annet Sp-leder Åslaug Haga beskrev i Dagbladet i går.

For oppryddinga vil trolig først starte med en ny regjering som utnevner både ny utenriksminister og Lindstrøms etterfølger som utenriksråd.

En av grunnene til det er at den uavhengige granskingen av katastrofeberedskapen, hvor UD spiller en sentral rolle, trolig ikke vil være ferdig før nærmere sommeren. Så vil Stortinget trenge tid på å behandle rapporten. Med en lang sommerferie og en hektisk valgkamp til høsten er det dermed lite trolig at grunnlaget for oppryddingen i UD vil være klart før landet har fått en ny regjering.

Banket gjennom

Petersen har allerede sørget for å gi den prestisjetunge ambassadørjobben i London til utenriksråd Bjarne Lindstrøm, som har det byråkratiske ansvaret for det Haga kaller den «fryktbaserte forsiktigheten» som råder i UD. Det er allerede banket formelt gjennom.

Ryktene om Jan Petersens ønske om å overta Norges tyngste utenriksstasjon, ambassaden i Washington, har allerede svirret lenge i det politiske miljøet, og enda sterkere i UD. Petersens framtid er imidlertid mer usikker enn Lindstrøms London-planer. Men Dagbladet får bekreftet fra ulike hold at det er satt i gang en prosess i UD for å sikre Petersen drømmejobben.

Sentralt i denne manøvreringen står Bjarne Lindstrøm. Han ble utnevnt til utenriksråd i 1996 da Bjørn Tore Godal (Ap) var utenriksminister. Under Bondevik-regjeringen har Petersen med Lindstrøm ved sin side sørget for å gjøre to Ap-topper til ambassadører: Bjørn Tore Godal i Berlin og sist Håkon Blankenborg i Beograd. Dermed har Petersen skaffet seg godvilje i en eventuelt kommende Ap-regjering for å få jobben i Washington.

 REISER UT:  Utenriksminister Jan Petersen har ambassadørstillingen i Washington i sikte. Han har allerede sørget for å gi den prestisjetunge ambassadørjobben i London til utenriksråd  Bjarne Lindstrøm (t.h). Foto: Andrea Gjestvang
REISER UT: Utenriksminister Jan Petersen har ambassadørstillingen i Washington i sikte. Han har allerede sørget for å gi den prestisjetunge ambassadørjobben i London til utenriksråd Bjarne Lindstrøm (t.h). Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

Selv om han i fjor sa seg villig til å ta gjenvalg til Stortinget, hindrer ikke det ham i å bli embetsmann.

-  Det er ingenting som formelt er i veien for at en stortingsrepresentant blir ambassadør. Da mister han automatisk valgbarheten og varaen tar plassen. Det har skjedd flere ganger i historien. Den siste var vel Erik Solheim, da han ble spesialrådgiver i UD. Dette er ikke noen man behøver å søke om, sier Stortingets direktør Hans Brattestå.

Het kandidat

I UD er oppfatningen at Petersens overtakelse av Washington vil frigjøre den nåværende ambassadøren Knut Vollebæk til å overta den viktige jobben til Lindstrøm. Han regnes som den heteste kandidaten til å gjennomføre de nødvendige forandringene i departementet som Stortinget vil ønske. En annen som nevnes i UDs korridorer, er Odd Fosseidbråten, ambassadør i Stockholm og tidligere departementsråd i Nærings- og handelsdepartementet.

De som er mest kritiske til dagens Lindstrøm-regime ser også for seg en enda mer radikal kandidat: Tidligere Berlin-ambassadør Morten Wetland som ble skjøvet ut i kulden av Lindstrøm og som i dag er direktør i Statkraft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media