SITTER FENGSLET: Norske Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis
SITTER FENGSLET: Norske Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger AvisVis mer

Spionsiktede Frode Berg:

UD traff spionsiktede Berg:
- Synes situasjonen er krevende

Nordmannen sliter med språket, og har store problemer med å forstå hva fangevokterne sier, ifølge advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtte representanter fra Norges ambassade i Moskva spionsiktede Frode Berg (62) i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da Dagbladet tar kontakt, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg følgende om møtet med nordmannen:

«Som et ledd i oppfølgingen av Frode Berg har ambassaden i Moskva besøkt han i fengselet i dag. Dette er andre gang ambassaden besøker han i fengselet. Besøket varte i overkant av en time. Han har gitt oss tillatelse til å si at han etter forholdene blir godt behandlet i fengselet, men han synes situasjonen er krevende».

«Fra UDs side har vi arbeidet med saken siden vi ble varslet om Frode Bergs arrestasjon 6. desember. Vi vil fortsette vår innsats både knyttet til Bergs situasjon i varetekt og vår dialog med russiske myndigheter», heter det videre i e-posten.

- Mener seg lurt i en felle

UD har ikke konkrete detaljer om grunnlaget for siktelsen mot Berg.

De ønsker ikke å kommentere møtet med Berg ytterligere overfor Dagbladet, men understreker at de har som mål å bistå 62-åringen på best mulig måte,

Møtet med ambassadens representanter kommer dagen etter at Berg traff ​den russiske forsvarsadvokaten Ilya Novikov i fengslet.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.

- Berg mener seg lurt i en felle. Han sier han ble bedt om å overlevere en pengesum, sa Brynjulf Risnes, Bergs norske advokat, til Dagbladet i går.

Utfordrende

Berg skal etter forholdene ha det bra i fengselet, men dagene bak murene er utfordrende, skriver Novikov på Facebook.

- Frode Berg snakker knapt russisk og han har store vanskeligheter med å kommunisere med de ansatte i fengselet om sine behov. Han har nærmest ikke tilgang til nyheter, kun russisk radio, skriver Nivikov.

Ifølge advokaten visste ikke Berg om apparatet som er satt i sving for å få mannen løslatt.

Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg opplyser til Dagbladet at to representanter fra den norske ambassaden i Moskva etter planen skal besøke Berg i løpet av dagen i dag.

- Han er veldig takknemlig for den støtten han har fått, og ba meg viderebringe det, skriver Novikov, ifølge NRK.

Advokaten skriver videre i sitt Facebook-innlegg at han tror etterforskningen vil ta minst et halvt år. Han tror videre at saken vil bli ført bak lukkede dører i retten.

Novikov sier det er for tidlig å si om det hele dreier seg om en provokasjon eller om Berg har blitt utnyttet i kriminell virksomhet. Berg nekter straffskyld.

- Ventet på ham

I går sa hans norske advokat, Brynjulf Risnes, til Dagbladet at Berg har forklart at noen han kjente ba ham overlevere penger på en bestemt måte som en vennetjeneste.

- Han er overbevist om at FSB kjente til dette og satt og ventet på ham. Sånn han oppfatter dette, hadde det ikke noe med spionasje å gjøre, sa Risnes.

Ifølge NRK skal personer i Norge bedt ham om å overlevere pengene. Kanalen melder at Berg skal ha fortalt at den norske bekjente ga ham 3000 euro i kontanter. Risnes sier videre at Berg skal ha funnet både beløpets størrelse, og måten dette skulle gjøres på, helt tilforlatelig.

Skriver ny anke

Frode Berg har også levert en anke, som ble skrevet på norsk og overlevert av ham personlig. Det er forventet at anken vil behandles av retten i løpet av januar.

- Advokat Novikov skriver nå en ordentlig anke. Vi regner med at behandlingen først kommer opp etter russisk jul. Det blir trolig ikke rettsmøte før omkring 10. januar, sier Risnes.