UD trosset Russland-advarsler og lot disse vognene krysse grensa

Da Tollvesenet stanset den uklarerte lasten med militære beltevogner, fant de papirer som viste at de skulle til Russland. Likevel tillot Utenriksdepartementet eksport.

UKLARERT: Her har tollerne stanset lasten med militære beltevogner på grensa ved Bjørnfjell. Det var ikke søkt om eksportlisens for vognene, av type BV202, og selv om selgeren sa at kjøperen var i Sverige, fant tollerne papirer som tydet på at lasten skulle til Russland. Foto: Tollvesenet
UKLARERT: Her har tollerne stanset lasten med militære beltevogner på grensa ved Bjørnfjell. Det var ikke søkt om eksportlisens for vognene, av type BV202, og selv om selgeren sa at kjøperen var i Sverige, fant tollerne papirer som tydet på at lasten skulle til Russland. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag 21. september stanset tollerne ved Bjørnfjell en russisk lastebil med to militære beltevogner som skulle tas over grensa til Nord-Sverige.

I kontrollen ble det avdekket at det ikke var søkt om eksportlisens for beltevognene, slik loven krever for alt militært utstyr. Og selv om eksportøren hevdet at vognene skulle til en kjøper i Sverige, fant tollerne fraktdokumenter som tilsa at lasten var på vei til Kandalaksja i Russland.

Lot de passere Norge har i likhet med EU og USA innført full våpenembargo og strenge økonomiske sanksjoner mot Russland. Derfor slo Tollvesenet alarm og varslet eksportkontrollkontoret i Utenriksdepartementet (UD), som har ansvaret for de norske eksportbestemmelsene.

UD ville ikke forfølge firmaet som forsøkte å ta vognene over grensa uten tillatelse. Tvert om lot de firmaet søke eksportlisens til Sverige og innvilget denne på direkten, slik at Tollvesenet måtte la vognene passere. Det til tross for mistanken om at beltevognene egentlig skulle til Russland.

- Ingen konsekvenser Hendelsen skjedde bare to dager etter at Dagbladets avsløring om at norske militære beltevogner har havnet i Sudan, og at Forsvaret fortsatte handelen med en fengselsdømt britisk våpenhandler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.