UD: Uaktuelt å tilby militær hjelp til Irak

Det er uaktuelt for Norge å tilby USA og Irak militær bistand i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS), sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H).

KJEMPER MOT IS: Milits fra Asaib Ahl al-Haq og Kurdiske peshmerga-styrker bærer på sine våpen etter å ha tatt kontroll over Sulaiman Pek fra IS 1. september. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal
KJEMPER MOT IS: Milits fra Asaib Ahl al-Haq og Kurdiske peshmerga-styrker bærer på sine våpen etter å ha tatt kontroll over Sulaiman Pek fra IS 1. september. Foto: REUTERS/Youssef BoudlalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak har bedt om hjelp fra amerikanske myndigheter, som stiller opp. Det er nødvendig at ISIL møtes militært, men Norge er ikke spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier han til NTB.

Den amerikanske statsviteren Ian Bremmer sier til Aftenposten onsdag at Norge både kan bidra militært og humanitært i kampen mot IS.

- Det er svært sannsynlig at det må settes inn bakkestyrker med tiden, og der har Norge vist at dere har mye å bidra med, sier Bremmer.

Bård Glad Pedersen svarer slik på spørsmål om Norge på eget initiativ bør tilby militær bistand:

- Det er ikke noen aktuell problemstilling. Norge bidrar betydelig for å støtte regionen, både humanitært og med et militært transportfly for å få hjelpen inn.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF - et av regjeringens støttepartier - sa mandag til avisen Dagen at Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon, dersom situasjonen i Irak er et pågående folkemord.

I VG onsdag svarer hver tredje av de spurte i en InFact-undersøkelse ja på spørsmålet om Norge bør bidra militært. (NTB)