UD: Uaktuelt å tilby militær hjelp til Irak

Det er uaktuelt for Norge å tilby USA og Irak militær bistand i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS), sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H).

KJEMPER MOT IS: Milits fra Asaib Ahl al-Haq og Kurdiske peshmerga-styrker bærer på sine våpen etter å ha tatt kontroll over Sulaiman Pek fra IS 1. september. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal
KJEMPER MOT IS: Milits fra Asaib Ahl al-Haq og Kurdiske peshmerga-styrker bærer på sine våpen etter å ha tatt kontroll over Sulaiman Pek fra IS 1. september. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Irak har bedt om hjelp fra amerikanske myndigheter, som stiller opp. Det er nødvendig at ISIL møtes militært, men Norge er ikke spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier han til NTB.

Den amerikanske statsviteren Ian Bremmer sier til Aftenposten onsdag at Norge både kan bidra militært og humanitært i kampen mot IS.

- Det er svært sannsynlig at det må settes inn bakkestyrker med tiden, og der har Norge vist at dere har mye å bidra med, sier Bremmer.

Bård Glad Pedersen svarer slik på spørsmål om Norge på eget initiativ bør tilby militær bistand:

- Det er ikke noen aktuell problemstilling. Norge bidrar betydelig for å støtte regionen, både humanitært og med et militært transportfly for å få hjelpen inn.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF - et av regjeringens støttepartier - sa mandag til avisen Dagen at Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon, dersom situasjonen i Irak er et pågående folkemord.

I VG onsdag svarer hver tredje av de spurte i en InFact-undersøkelse ja på spørsmålet om Norge bør bidra militært. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer