Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- UD var ikke godt forberedt

Utenriksdepartementet har evaluert sin egen håndtering av tsunamikatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske utenriksdepartementet har måttet tåle skarp kritikk for sin håndtering av flodbølgekatatrofen i Sørøst-Asia. Klokka 12 i dag la departementet fram sin interne evalueringsrapport, og en kronologisk oversikt over hva utenrikstjenestens gjorde da dødsbølgene slo inn over norske turister.


- Ikke godt forberedt

Den interne rapporten er utarbeidet av Norges ambassadør i Tokyo, Åge Grutle, på oppdrag fra utenriksminister Jan Petersen.

I en konkluderende del av rapporten skriver han:

«Generelt og spissformulert er det min vurdering at utenrikstjenesten ikke var godt forberedt på en krise av flodbølgekatastrofens omfang og karakter og at dette, tross ekstraordinær innsats på alle plan, medførte betydelige svakheter i håndteringen av krisen.»

Skal ta lærdom

I sin rapport reiser Grutle spørsmålet om det er praktisk mulig for utenrikstjenesten å være forberedt på det han omtaler som en «trehundreårsbølge».

«Gir det mening å sette inn store ressurser på å forberede så store, uforutsigbare og sjeldne katastrofer? Ville mer relevant beredskap gjort vesenlig forskjell for krisehåndteringen?»

- En må være realistisk med hensyn til hva norske myndigheter kan gjøre for norske borgere i en katastrofe som er så stor og skjer så langt borte. Mitt svar er likevel ja, slår Grutle fast. 

Ambassadøren understreker i rapporten at han ikke har hatt som mål å verken dømme eller frikjenne, rose eller rise - men å trekke lærdommer.

Petersen fornøyd 

Ifølge evalueringen kom den norske ambassaden i Bangkok godt fra oppgaven.

- Jeg er enig i den vurderingen, sa utenriksminster Jan Petersen på en pressekonferanse i forbindelse med offentliggjøring av rapporten.

- Min vurdering er at vi har god kriseberedskap, fortsatte han.

Utenriksministeren gir uttrykk for at han er fornøyd med departementets håndtering av katastrofen, omstendighetene tatt i betraktning. Han medgir imidlertid at omfanget av katastrofen var for stort for utenrikstjenesten.- Vi hadde åpenbart ikke apparat stort nok til en katastrofe som tsunamien, sa han.

- Det er ingen grunn til å legge skjul på at vi ikke klarte å gi alle den informasjonen og hjelpen de hadde krav på den første hektiske tiden.

Ifølge Petersen var det et stort problem at UD var «betydelig underledet på mellomlederplan».

Avventer Reinås-evaluering

Ifølge Jan Petersen vil ikke UDs internevaluering få konsekvenser for noen av de involverte.

- Det er Reinåsutvalgets evaluering som er den viktige, og der vil jeg understreke at vi ikke vil gå den i næringen med denne evalueringen.


På spørsmål fra Dagbladet.no om hvilke områder Reinåsutvalget og Stortinget kanskje vil vurdere annerledes enn UD, svarte Petersen:

- Det har jeg ingen som helst ide om. Dette er en mye smalere evaluering, basert på én ambassadørs samtale med 140 medarbeidere i UD. Jeg åpner for at vi må ta andre grep om Reinåsutvalget konkluderer annerledes.

Ifølge Nye Kripos er 63 nordmenn så langt identifisert omkommet, mens 21 fortsatt er savnet etter tsunamikatastrofen.

DØDSBØLGER: Her slår tsunamibølgene inn over Patong Beach i Thailand.
FORNØYD MED HÅNDTERINGEN AV KATASTROFEN: Utenriksminister Jan Petersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!