Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD vil gi norsk hjelp

Russiske myndigheter vil ha norsk hjelp til å hente ut de døde fra «Kursk». Og Utenriksdepartementet er positive til henvendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter fikk i 12-tida en offisiell forespørsel fra russiske myndigheter om de kunne være med i arbeidet med å hente ut de omkomne om bord på «Kursk».

Da hadde norske dykkere tidligere på dagen konstatert at alt håp var ute for u-båtmannskapet. Skottet innenfor nødluken var fylt med vann. Neste oppgave blir dermed å få de omkomne ut av båten, dersom det er mulig. Russerne ønsker norsk hjelp til dette.

Utenriksdepartementet er positiv til henvendelsen.

- I prinsippet er det klart at vi er posistive til å bidra med å hente ut de døde på «Kursk», sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Men det vil ikke bli aktuelt før teknikerne har vurdert ubåtens tilstand.

- Deretter må dykkerne ombord på «Seaway Eagle» vurdere risikoen ved en slik operasjon, sier Klepsvik.

En engelsk u-båtekspert sier til CCN at det videre arbeidet kan bli svært farlig.

- Alternativene er å heve båten eller å ta seg inn i den der den ligger. Å heve den er svært risikabelt - det er ikke bare å plukke den opp fra havbunnen, sier Thomas Withington fra anerkjente King's College i London.

Han understreker at vi ikke vet hvor store skader båten fikk da den smalt i havbunnen. Et hevingsforsøk kan gjøre at båten knekker - med fare for radioaktive utslipp.

Et svensk firma har tilbudt seg å heve Kursk med ballonger. Det kan skje i løpet av den nærmeste måneden dersom russerne ønsker det.

- Prosessen framover vil ta lang tid. Det sikreste kan være å ta ut kroppene og la u-båten bli liggende, sier Withington til CNN.

Norske myndigheter har ikke påvist radioaktivitet i området rundt ulykkes-u-båten.