UD vil hindre at Moland og French blir henrettet

Redegjør for sin holdning i kveld.

I GAPESTOKK: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) måtte spasere gjennom Kisanganis gater på veien fra fengselet til rettslokalet på rettssakens første dag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
I GAPESTOKK: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) måtte spasere gjennom Kisanganis gater på veien fra fengselet til rettslokalet på rettssakens første dag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) vil, i tilfelle en dødsdom over Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), forsøke å hindre at de to nordmennene faktisk blir henrettet. Det skriver UD i en offisiell redegjørelse i kveld.

Aktoratet i saken mot Moland og French nedla i dag påstand om fem dødsdommer hver for de to. Dom er ventet i neste uke.

Tar bladet fra munnenUD har tidligere vært ordknappe med hensyn til hva de vil gjøre for nordmennene i tilfelle en dødsdom, men svarer altså nå, etter aktoratets påstand.

- Det norske synet på dødsstraff er klart, og også kjent for kongolesiske myndigheter. Dersom noen norske borgere skulle bli idømt dødsstraff i utlandet, vil vi umiddelbart ta kontakt med myndighetene, med sikte på å få forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført, kunngjør departementet.

De grunngir beslutningen om å komme med en kunngjøring nå med den store interessen rundt saken.

Det fins ingen tosidig avtale mellom Norge og Kongo som muliggjør at Moland og French eventuelt kan få sone i Norge. Likevel sier UD at de vil sende en anmondning om dette, skulle det bli aktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer