Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD vil hindre at Moland og French blir henrettet

Redegjør for sin holdning i kveld.

I GAPESTOKK: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) måtte spasere gjennom Kisanganis gater på veien fra fengselet til rettslokalet på rettssakens første dag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
I GAPESTOKK: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) måtte spasere gjennom Kisanganis gater på veien fra fengselet til rettslokalet på rettssakens første dag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) vil, i tilfelle en dødsdom over Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), forsøke å hindre at de to nordmennene faktisk blir henrettet. Det skriver UD i en offisiell redegjørelse i kveld.

Aktoratet i saken mot Moland og French nedla i dag påstand om fem dødsdommer hver for de to. Dom er ventet i neste uke.

Tar bladet fra munnen
UD har tidligere vært ordknappe med hensyn til hva de vil gjøre for nordmennene i tilfelle en dødsdom, men svarer altså nå, etter aktoratets påstand.

- Det norske synet på dødsstraff er klart, og også kjent for kongolesiske myndigheter. Dersom noen norske borgere skulle bli idømt dødsstraff i utlandet, vil vi umiddelbart ta kontakt med myndighetene, med sikte på å få forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført, kunngjør departementet.

De grunngir beslutningen om å komme med en kunngjøring nå med den store interessen rundt saken.

Det fins ingen tosidig avtale mellom Norge og Kongo som muliggjør at Moland og French eventuelt kan få sone i Norge. Likevel sier UD at de vil sende en anmondning om dette, skulle det bli aktuelt.

Blander seg ikke inn
UD har hatt representanter til stede i Kisangani i tre måneder og bistått de to tiltalte på ulike måter, med blant annet klær, madrasser og medisiner, samt å hjelpe dem med advokater. I tillegg har de vært til stede i rettssalen under hele rettssaken.

Departementet understreker imidlertid at de utelukkende har observatørrolle og ikke akter å blande seg i rettssakens forløp.

- Det vil være utidig innblanding, på samme måte som en tilsvarende henvendelse fra andre lands myndigheter i norsk rettspleie ville blitt oppfattet som utidig. Det er kongolesiske myndigheter som er ansvarlige for å sikre rettferdig rettergang i samsvar med sine folkerettslige forpliktelser, sier departementet.

UD har hatt flere møter med Kongos myndigheter for å forsikre seg om at det sentralafrikanske landet overholder sine internasjonale forpliktelser i rettsprosessen.

Departementet presiserer igjen at de ikke er part i saken, slik de gjorde i går, etter at det ble framsatt svimlende erstatningskrav mot så vel de to tiltalte som den norske staten.

- Vi kan ikke forholde oss til krav mot Norge som er framsatt i en nasjonal rettssak, sa UDs pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i går, og framholdt at slike krav eventuelt må framsettes i Den internasjonale domstolen i Haag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media