Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD vil rydde opp med Israel etter epost-bråket

Men Israel-venner på Stortinget krever personlig unnskyldning fra Jonas Gahr Støre. - Fullstendig ødeleggende for norsk Midtøsten-politikk.

- FULLSTENDIG ØDELEGGENDE: Stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn (KrF) frykter epostsaken ved ambassaden i Saudi-Arabia potensielt kan være fullstendig ødeleggende for Norges rolle i Midtøsten.
Foto Knut Falch / SCANPIX
- FULLSTENDIG ØDELEGGENDE: Stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn (KrF) frykter epostsaken ved ambassaden i Saudi-Arabia potensielt kan være fullstendig ødeleggende for Norges rolle i Midtøsten. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Norge vil rydde opp i eventuelle misforståelser overfor Israel, dersom e-posten fra en norsk UD-ansatt i Riyadh i Saudi-Arabia har skapt uklarheter.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane til NTB i ettermiddag.

Diplomater fra den norske ambassaden i Tel Aviv skulle onsdag ettermiddag ha et møte i israelsk UD i en annen sammenheng.

- Svært uheldig
- Vi synes det er svært uheldig at private meninger skaper forvirring. Israel vet godt hva Norge mener når det gjelder Gaza og andre Midtøsten-spørsmål, men hvis det er behov for nærmere oppklaring, er dette møtet en anledning, sier Svane til NTB.

Den UD-ansatte videresendte en epost med over 40 bilder som sammenlikner palestinernes situasjon i Israel med jøders situasjon under andre verdenskrig.

Israelske medier
Svane sier til NTB at den norske diplomaten har fått klar beskjed om at denne formen for meningsspredning over UDs nettverk er helt uakseptabel. En eventuell videre oppfølging vil bli behandlet internt i UD som en personalsak.

Eposten ble fanget av den israelske avisen Jerusalem Post. Reaksjonene i Israel og i flere jødiske miljøer har vært sterke.

Krever personlig unnskyldning fra Støre

Lederen for Israels venner på Stortinget og stortingsrepresentant fra Hordaland, Ingebrigt Sørfonn (KrF), frykter saken vil skade Norges troverdighet i utlandet.

- Vi har bygget opp en troverdighet på begge sider i Midtøsten. Eposten og bildene er fullstendig ødeleggende for norsk utenrikspolitikk i midtøsten og sammenlikningen er helt ute av proposjoner, sier han til Dagbladet.no.

Han mener utenriksminister Jonas Gahr støre personlig må rette en beklagelse til Israel.

- Som stortingsrepresentant skal jeg ikke mene noe om hvordan personen som har sendt dette bør straffes, men hendelsen må unskyldes, ikke bare bortforklares slik UD gjør nå, sier Sørfonn, som planlegger å stille spørsmål til Støre om saken.Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling