- UD visste om pengene

UD har siden tirsdag påstått at de ikke var klar over at det var penger involvert i fredsprisen Terje Rød-Larsen og Mona Juul fikk i 1999. Nå bekrefter en svært sentral kilde i UD overfor Dagbladet at «de aller fleste som stelte med Midtøsten på den tida visste om pengene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekreftelsen fra en av de som jobbet nært sammen med Rød-Larsen og Juul i 1999, stemmer overens med forklaringen til prisvinnerparet: De informerte ikke UD formelt om de 100000 dollarene, fordi de regnet med at beløpet var offentlig kjent.

- For det første var selve utdelingen av prisen en seremoni der en rekke norske embetsmenn deltok. For det andre var det i etterkant ingen hemmelighet at det var knyttet penger til prisen. Det la verken Mona eller Terje skjul på. Og de aller fleste som stelte med Midtøsten på den tida visste om pengene. Jeg tror grunnen til at Mona og Terje ikke rapporterte formelt om saken, var at de trodde dette var offentlig kjent, sier kilden, som ikke regnes som en av ekteparets nærmeste støttespillere.

Regjeringsadvokaten

Ifølge NTB skal nå regjeringsadvokaten inn i granskingen av prispengene.

- Regjeringsadvokaten er jo regjeringens og departementenes rådgiver i juridiske spørsmål, så det er klart at han vil bli konsultert i en slik sak, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

Både Juul og Rød-Larsen innrømmer at de ikke informerte UD. Derfor har UD rett i at departementet som institusjon ble holdt uvitende.

Likevel er det lite som tyder på at det kom som et sjokk på alle i UD at ekteparet mottok 100000 dollar som en del av fredsprisen fra Peres-senteret.

- Visste ingenting

Karsten Klepsvik sa i går:

- Vi var ikke klar over at det var penger involvert i det hele tatt.

Ifølge Dagbladets kilde reiser Peres-prisen to viktige spørsmål som UD må granske:

  • Ble millionene Norge bevilget til Peres-senteret kanalisert direkte til konkrete prosjekter, eller ble de gitt til senteret generelt? Hvis det første er korrekt, blir det vanskelig å hevde at deler av de norske midlene havnet som prispenger hos det UD-ansatte ekteparet.
  • Har Rød-Larsen og Juul brutt tjenestemannsloven og UDs reglement ved å unngå å rapportere om pengeprisen?

UD hevdet så seint som i går formiddag at konklusjonen på granskingen ville komme i løpet av gårsdagen. Men til medias store overraskelse kunngjorde pressetalsmann Klepsvik ved 14-tida i går at det fortsatt vil ta noen dager.

UD har verken klart å bringe nok fakta på bordet eller å avslutte de juridiske vurderingene.

Flere UD-ansatte Dagbladet har snakket med, rister på hodet av hvor lang tid en så prioritert sak skal ta.

Helt siden «den ukjente» prisen ble kjent på tirsdag, har det hersket stor forvirring i departementet om saken.

Noen har ment at det har vært viktig å få en rask gjennomgang for å få saken ut av verden, mens andre har gått inn for en dypere gransking. Det er de siste som har fått viljen sin. En annen grunn til forvirringen er at sentrale embetsmenn ikke husker om det var penger involvert i prisen.

Dragsug

- En av årsakene til at noen sier de ikke vet, kan være at de vil unngå å havne i dragsuget etter Rød-Larsen og Juul hvis de synker, sier en UD-kilde.

I går ettermiddag hadde Terje Rød-Larsen ikke blitt kontaktet av UDs granskere.

- Det er ingen tvil om at «avsløringen» av denne saken stammer fra de som vil ramme Rød-Larsen, FNs rolle i regionen og Shimon Peres. Derfor er det i alles interesse at saken avklares så raskt som mulig. UDs sommel bidrar ikke til det, sier en annen UD-kilde.

Årsaken til at ingen av Dagbladets kilder vil stå fram med navn, er at UD i mye større grad enn andre departementer har strenge regler for hvem som kan uttale seg offentlig.

HAR UD FEILINFORMERT? Anonyme kilder i Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at flere har visst om at Terje Rød-Larsen og Mona Juul tok imot prispengene på 100000 dollar - selv om ekteparet ikke formelt informerte UD som institusjon. Her ser vi UD-bygningen på Victoria terrasse i Oslo.