Uday Hussein planla å styrte pappa

Saddam Husseins eldste sønn Uday skal ha planlagt å styrte faren kort tid før de amerikanske styrkene rykket inn i Bagdad våren 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Iraks historie må skrives om, skriver den tidligere CNN-journalisten Peter Arnett i en artikkel i neste måneds Playboy Magazine.

Uday Hussein, som selv var kjent som en playboy og en brutal og fryktet råtass, hadde støtte fra farens fedayeen-milits til sin kupp-plan.

Arnett siterer blant annet et brev fra fedayeen-militsens militære øverstkommanderende, general Maki Humudat, datert 26. mars 2003, knappe to uker før de amerikanske soldatene rykket inn i Bagdad.

I brevet sverger generalen troskap til en ny irakisk regjering, under ledelse av Uday Hussein.


Skyggeregjering

- I henhold til dine instruksjoner og ordrer om å danne en ny regjering under ledelse av deg, har vi informert alle høytstående offiserer i Saddams fedayeen om ditt ønske om å gi dem poster i din regjering, heter det i brevet fra Humudat til Uday Hussein.

Ifølge Arnett planla Saddams 39 år gamle sønn å kunngjøre maktovertakelsen samme dag som han mottok brevet, men måtte skrinlegge planen etter at amerikanske fly hadde bombet fjernsynsstasjonen hans i Bagdad.

Ifølge Arnett hadde Uday alt satt sammen en skyggeregjering i utkanten av Bagdad, kamuflert som landets olympiske komité og finansiert av lugubre avtaler om oljehandel.

Ønsket skifte

- Dette har til nå ikke vært kjent, men Uday Hussein var en av de ivrigste tilhengerne av et regimeskifte i Irak, skriver Arnett som har arbeidet i 18 måneder med saken og hatt tilgang til diktator-sønnens indre sirkel av venner og medarbeidere.

Uday Hussein skal i det stille ha kritisert faren for de strenge internasjonale sanksjonene mot Irak, og over en periode på ti år ha bygd opp sin egen militære og politiske maktbase med tanke på å overta makten.

Foruten å kontrollere landets mest populære fjernsynsstasjon hadde han også sin egen avis, og håvet inn milliarder gjennom mer eller mindre lovlig forretningsvirksomhet

Prisbelønt

Peter Arnett fikk i sin tid Pulitzer-prisen for sitt arbeid for nyhetsbyrået AP under Vietnamkrigen, og ble senere CNNs stjernereporter.

Under den første Golfkrigen rapporterte han direkte fra Bagdad under de amerikanske flyangrepene, og også da amerikanske styrkene rykket inn i byen i april 2003 var han på plass, denne gangen for fjernsynsstasjonen NBC.

Kort tid etter fikk han sparken fra NBC, etter å ha hevdet at den amerikanske krigsplanen var feilslått under et intervju på irakisk fjernsyn.

Uday Hussein flyktet fra Bagdad etter at de amerikanske soldatene hadde inntatt byen, og ble sammen med lillebroren Qusay drept av amerikanske styrker etter å ha blitt angitt i Mosul 22. juli samme år.

Saddam Hussein ble pågrepet i hjembyen Tikrit i desember 2003.

(©NTB)