VIL HA FOLKEAVSTEMNING: Frp-leder Siv Jensen aner ikke om de andre partiene er vil tilslutte Frp's forslag. 
 
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VIL HA FOLKEAVSTEMNING: Frp-leder Siv Jensen aner ikke om de andre partiene er vil tilslutte Frp's forslag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- Udemokratisk om de andre partiene sier nei

Aner ikke hva de andre partiene vil si om Frps forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siv Jensen kom i ettermiddag ut fra et to og et halvt times krisemøte med Frp's Stortingsgruppe for å legge en plan for hvordan partiet skal forholde seg til Syria-avtalen som ble presentert i går.

Stortingsgruppa kom enstemmig fram til at de ønsker en folkeavstemning om hvorvidt Norge skal ta inn 8000 flyktninger fra Syria, i forbindelse med høstens kommunevalg.

- Dette viser at vi tar et klart standpunkt i mot det flertallet på Stortinget gikk inn for, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Udemokratisk Frp-lederen tror saken engasjerer stort i befolkningen, og sier hun derfor ønsker å inkludere folket.

- Hele kommunevalgkampen vil faktisk handle om dette. Nå får folk anledning gjennom kommunevalgkampen til å si hva de mener om dette. Det er rimelig å spørre folk hva de synes om dette.

Forslaget om folkeavstemning vil bli lagt fram i Stortinget neste uke. Jensen vil ikke spekulere i hvordan de andre partiene stiller seg til dette.

- Jeg er spent på hva de andre partiene sier om dette, og om de er villig til å lytte til innbyggerne i Norge, eller bare til seg selv. Jeg aner ikke om vi kan få med de andre partiene, men det er udemokratisk om de ikke vil høre på innbyggerne, sier Jensen.

Det er få eksempler på nasjonale folkeavstemninger i Norge. Forrige anledning var om EU-medlemskap i 1994. I 2013 ble det holdt folkeavstemning i Oslo om Oslo-OL 2022. Jensen peker på OL-avstemningen som et eksempel der stemmene gjorde store utslag.

- Uansett hva Stortinget vedtar, så er det jo kommunene som skal bosette gjennom vedtaket.

- Gjør dere dette for å vinne stemmer i lokalvalget?

- Det er ingen tvil om at dette blir et viktig spørsmål. Det er kommunene som skal ha denne jobben, og det er en vanskelig sak for dem, og det er ikke noe rungende flertall for ta inn 8000 kvoteflyktninger, sier Jensen.

Avviser Frp-bråk Ifølge Jensen har ikke saken noe som helst innvirkning på verken regjeringssamarbeidet eller samarbeidet med Høyre.

- Det er ingen hemmelighet at Frp er mot å øke antall kvoteflyktninger, og det kommer vi til å jobbe og stemme mot. Vi tar et klart standpunkt i denne saken, men dette har ingenting å si for regjeringssamarbeidet.

Jensen vil imidlertid ikke svare på hva som blir konsekvensen om Syria-avtalen blir vedtatt på Stortinget neste uke.

Hvorvidt Frp kom til å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøte, var et av temaene på agendaen for Frp i dag. Det gjør de ikke. Frp hadde hoppet av forhandlingene da Høyre, Ap, Venstre, KrF og Miljøpartiet de grønne i går omsider ble enige om at Norge skal ta imot 8 000 syriske kvoteflyktninger over de neste tre åra. 

Tidligere i dag skrev Dagbladet at Tybring Gjedde på vei inn på møtet rådet finansminister Siv Jensen til å gå ut av regjering.

- Det var ikke et ønske om et ekstraordinært landsstyremøte. Men jeg har kontakt med våre fylkesledere, som er fornøyd med vedtaket, sier hun.