- Udemokratisk valgkamp styrt av dollar

ST. LOUIS (Dagbladet): Ralph Nader gjør som norske fiskere, sier han: Gir seg ikke før han får fast fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det grønne partiets presidentkandidat raser mot valgsystemet i USA, som har stengt ham ute fra tv-debattene og millioner av velgere med langt mer utfordrende synspunkter enn Gore og Bush har å by på.

- Jeg har klokkertro på at vi blir USAs tredje parti etter valget. Vi kommer til å bli et nødvendig vaktbikkjeparti, og millioner av amerikanere vil få et alternativ. Nå er det et valg mellom republikanere og demokrater eller å bli sittende hjemme. Mange velger det siste, sier Nader, som vi møter i St. Louis under siste tv-debatt.

Nektet adgang

Da Nader forsøkte å komme seg inn på den første tv-debatten i Boston 3. oktober, fikk han beskjed om at han var uønsket.

- Jeg hadde fått en billett av Fox News, men det hjalp ikke. Jeg var rett og slett uønsket. Dette skjer i et land som påberoper seg å være verdens frieste land, sier Nader.

Han har nettopp holdt tale for en liten menighet av tilhengere i St. Louis og anklaget republikanere og demokrater for å være like mye styrt av særinteresser og storkapital.

Samme ulla

- Når vi aksepteres som et parti på linje med de to store, vil dynamikken hos demokratene måtte forandre seg. Så langt har Det demokratiske partiet sluppet unna ved å si til progressive demokrater at det eneste alternativet til republikanerne er demokratene.

- Etter min mening er begge partier styrt av pengeinteresser og næringsliv. Forskjellen er at republikanerne er verre. Bush er en storbedrift forkledd som en person, og Gore bryter alltid sine løfter om miljøvern, sier Nader.

- Demokratene og republikanerne blir mer og mer like. De samler inn penger fra de samme kildene, og under andre tv-debatt var Gore og Bush enige om det meste. Ingen har mot til å ta standpunkt som amerikanerne trenger, sier han.

Styrt av penger

- Jeg skulle ønske europeerne forsto bedre hvordan amerikanernes liv styres av pengeinteresser og gjør store grupper svært fattige. Pengeinteressene dominerer regjering og arbeidsplasser. Selv barna i USA blir grovt utnyttet av kommersielle interesser, sier mannen som i årevis har vært forbrukernens forkjemper.

- Jeg slipper ikke til i de store tv-styrte presidentdebattene selv om to tredjedeler av velgerne sier de ønsker jeg skal være med. De fleste aviser har skrevet ledere hvor de kritiserer reglene som stenger meg ute, sier Nader, som har tre prosent støtte på målingene. Reglene sier at en kandidat må ha 15 prosent for å delta i debattene som styres av en nasjonal debattkomite.