Udemokratisk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag starter meklingen i oppgjøret for de ansatte i matvarelagrene, og deres leder, Transportarbeiderforbundets Per Østvold, varsler gjennom Dagens Næringsliv stor fare for streik. I så fall blir det sveltihjel for noen hver, for da stanser matvaretilførselen til de fleste matvarebutikkene.

Streik er selvsagt et middel ansatte kan ta i bruk ved tariffoppgjør, og uskyldig tredjepart må også regne med å bli rammet. Men kravet fra Østvold og hans forhandlere er i dette tilfellet etter vår mening høyst urimelig. De ansatte krever nemlig et eget tillegg i lønnen på 1,4 prosent bare for de fagorganiserte. Slik vil de komme uorganiserte til livs. De oppnår jo ellers samme goder som de organiserte uten å yte fem øre. Vi skjønner godt irritasjonen blant de fagorganiserte. Men å innfri kravet betyr en omvei til organisasjonstvang som vi advarer mot. Frihet til organisering forutsetter også frihet til ikke å organisere seg. Det er det grunnleggende prinsipp i et liberalt og åpent samfunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer