- Udemokratiskledervalg i Høyre

Valgkomiteen i Høyre vil gjenvelge hele toppledelsen på landsmøtet i mai. Udemokratisk, mener Oslo Høyre-leder Michael Tetzschner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg, Per-Kristian Foss og Jan Tore Sanner bør gjenvelges, mener valgkomiteen. Tetzschner viser liten entusiasme, og etterlyser en «mer åpen og demokratisk behandling av lederskapet.»

-  Etter dagens ordning med en valgkomité som sender ut sitt forslag flere måneder før landsmøtet, kan valget oppfattes som allerede avgjort. Jeg tror ikke valgkomiteen har fungert optimalt. Lederskapet i partiet må forankres bedre.

Ikke noe valg

Tetzschner mener landsmøtet ikke har noe annet valg enn å gjenvelge toppledelsen.

-  Formelt har landsmøtet innflytelsen, men reelt har ikke landsmøtet stor anledning til å gå imot valgkomiteen, sier lederen i Oslo Høyre.

-  Jeg støtter innstillingen ut ifra hvem som er tilgjengelige. Men jeg skulle ønske at rekrutteringsbasisen ble utvidet i forhold til det som gjenspeiles i innstillingen.

Skifte i 2008

Tetzschner vil ikke utelukke at Høyre må skifte ut toppledelsen på landsmøtet i 2008, ett år før neste stortingsvalg.

 STØTTER MOTVILLIG:  Oslo Høyre-leder Michael Tetzschner mener landsmøtet ikke har noe annet valg enn å godta valgkomiteens innstilling på gjenvalg av toppledelsen. Foto: Frank Karlsen
STØTTER MOTVILLIG: Oslo Høyre-leder Michael Tetzschner mener landsmøtet ikke har noe annet valg enn å godta valgkomiteens innstilling på gjenvalg av toppledelsen. Foto: Frank Karlsen Vis mer

-  Det sier seg selv at ledelsen må utløse det store potensialet som Høyre har. Det gjelder blant annet å gjøre et godt kommunevalg, bedre medlemsutviklingen og skape politisk gjennomslagskraft og synlighet i debatten.

-  Er ikke dette å sette ledelsen på oppsigelse?

-  Nei, det er det ikke. Jeg er opptatt av at ledelsen ikke må være på oppsigelse. Ledelsen må jobbe langsiktig.

-  Ser du at dine uttalelser kan svekke valgkomiteens legitimitet?

-  Jeg er ikke så opptatt av valgkomiteens legitimitet. Det er landsmøtet og grunnorganisasjonen som bør ha den reelle påvirkningen.

-  Skjønner ikke

Høyre-leder Erna Solberg stiller seg helt uforstående til Tetzschner uttalelser.

-  Jeg forstår oppriktig talt ikke helt hva han vil. Jeg skjønner ikke disse uttalelsene. Jeg ønsker egentlig ikke å kommentere dette, når jeg ikke kan ta inn over meg hva han mener, sier Solberg.

Hun mener Høyre har gjennomført en bred og demokratisk prosess alle kunne påvirke.

Tidligere Høyre-leder Jan Petersen er også undrende til hva Tetzschner ønsker å oppnå.

-  Han uttalelser høres negative ut. Dette er en innstilling jeg vil stemme for. Men debatt om innstillingen svekker ikke innholdet i den, sier Petersen.

UNDRENDE: Tidligere Høyre-leder Jan Petersen.
SKJØNNER IKKE: Høyre-leder Erna Solberg.