Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Udetonerte bomber overalt

- Vi trenger en nøytral instans som kan mekle i familiekonflikter. Vi må slutte å skyve problemet under teppet. Det finnes udetonerte bomber overalt - også her i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H). 26-åringen har pakistanske foreldre som kom til Norge for om lag 30 år siden. Hun mener æresdrap kan skje hvor som helst.

Ansvar

Selv bor Rafiq hos sine foreldre, som er hennes nærmeste rådgivere i familiesaker.

- Det offentlige, både i Sverige og Norge, har grepet problemet feil an. I stedet for å skjerme og isolere ungdom som havner i familiekonflikter, bør vi få til en dialog. En instans som Familievernkontoret kunne ha meklet og bygget bru. Men da må vi få inn kompetanse. Det nytter ikke å sette seg ned med døtre og deres foreldre uten å forstå hva som utløser de sterke følelsene.

- Jeg har siste ord

Rafiq vil ikke kommentere sitt privatliv, men svarer slik på om hennes egen far ville akseptert en norsk kjæreste:

- I vår families ekteskapsprosess er far og mor rådgivere, men jeg har siste ord. Jeg kan dermed treffe mine egne beslutninger, basert på deres råd. De har støttet meg i alle mine valg, sier Rafiq, som har null forståelse for følelsene som utløste æresdrapet på Fadime:

- Ingen har rett til å ta liv, og alle har rett til å kunne leve uten frykt for liv og helse.

23 i fare

Leder i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, Gerd Fleischer, mener at minst 23 unge gutter og jenter i Norge i fjor sto i absolutt fare for å bli drept dersom de ikke hadde fått hjelp. Og norske politikere frykter liknende drap her hjemme.

- Holdningene som utløste drapet i Sverige, finnes også i Norge. Jeg er redd de har rett de som sier slike drap også kan skje her. Slår vi ikke knallhardt tilbake mot æresdrap, tvangsekteskap og andre kriminelle handlinger, vil det fremme intoleranse og rasisme, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Kommunalminister Erna Solberg (H) lovet i spørretimen i går at barn og unge i krise skal få øyeblikkelig hjelp:

- Det hjelper ikke å få time på et hjelpekontor neste uke når krisa er akutt, sa hun.

Olaf Thommessen i Annette Thommessens minnefond tror dårlig integrering er en av årsaken til æresdrap i Skandinavia:

- Den viktigste årsaken er den ikke-eksisterende integrasjonspolitikken i Skandinavia. Dette er et ansvar som bør plasseres på et hode i regjeringen. I dag kan ingen si hvem som har ansvar for integrering.

BYGGE BRU, IKKE ISOLERE: - Vi må bringe sammen foreldre og barn som opplever slike konflikter. Ikke isolere, men skape forståelse. Det finnes fordommer hos alle. Men fordommer kan rives ned. Til det trenger vi kompetanse på området, sier Afshan Rafiq.
Hele Norges coronakart