Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI: - Kapasiteten på akuttmottak er for stor

UDI betaler i dyre dommer for akuttmottak som står tomme.

AKUTTMOTTAK Femundtunet hotell i Hedmark er gjort om til akuttmottak i høst, og har huset over 110 personer.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AKUTTMOTTAK Femundtunet hotell i Hedmark er gjort om til akuttmottak i høst, og har huset over 110 personer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sunnmørsposten skrev i dag om et planlagt akuttmottak på Christineborg gjestegård i Herøy i Møre og Romsdal.

UDI har hatt en to måneders avtale om akuttmottak med gjestegården siden 20. november, og foreløpig betalt ut 2,5 millioner kroner av totalavtalen på 7,5 millioner, på tross av at de ennå ikke har tatt imot en eneste asylsøker. Gjestegården står nå i beredskap for å ta imot asylsøkere.

Nå sier UDI at kapasiteten på akuttplasser i Norge er for stor.

- Nå i desember er det tilfellet. Derfor tar vi ned kapasiteten på akuttinnkvarteringene og flytter folk over til ordinære mottak. Men vi er også nødt til å ha en viss beredskapskapasitet i tilfelle tallene skulle gå opp igjen. Samtidig vil det i en flytteprosess som krever stor logistikk være et behov for å ha et kapasitetsmessig handlingsrom for å få gjennomført flyttingen på en god måte, skriver presserådgiver i UDI, Kjersti Vaugelade-Baust i en e-post til Dagbladet.

Færre asylsøkere Uka etter kontrakten med gjestehuset Christineborg ble inngått 20. november, ble asyltallene til Norge mer enn halvert til 968 på ei uke.

Forrige uke rapporterte UDI om at antall asylsøkere var redusert til 363.

Vaugelade-Baust forklarer at UDI i tidligere i høst inngikk en rekke avtaler.

- Det kom mange asylsøkere til Norge tidligere i høst, med ankomsttall på over 400 enkelte dager. Da var behovet for akuttinnkvarteringssteder stort og prekært. Vi inngikk en rekke avtaler, de fleste på to måneders varighet. Når behovet for akuttplasser nå i desember har falt, avvikler vi mange dyre akuttplasser og flytter folk over i ordinære mottak, skriver hun.

Hun opplyser også at UDI ikke kan ta for gitt at tallet på ankomster i desember, rundt 40 om dagen, vil holde seg framover.

- Det kan gå opp. Vi er derfor nødt til å ha en del plasser i beredskap.

Flere ordinære mottak De fleste avtalene UDI har inngått om akuttplasser er av to måneders varighet med oppsigelsestid på tre uker.

Akuttmottaksplassene skal i prinsippet avvikles når asylsøkere er flyttet over i ordinære mottak.

UDI har nå utlyst 30 000 mottaksplasser, og fristen for å komme med tilbud er i dag, 11. desember.

- Så fort disse er klare, flytter vi folk over til ordinære mottak. Vi kan imidlertid ikke flytte folk fra en akuttinnkvartering før vi vet at de har en plass på et ordinært mottak de kan flytte til, skriver Vaugelade-Bast.

UDI har nå planer om å inngå avtaler med kortere varighet for å forhindre tomme mottaksplasser.

- Hvor mange asylsøkere som til enhver tid kommer til Norge, er det vanskelig å forutse. Vi inngår derfor avtaler av kortere varighet, slik at vi på mest mulig effektiv måte kan tilpasse antall plasser etter antall ankomster. Dette betyr å ta antall plasser ned når tallet på ankomster går ned, skriver hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media