Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI: - Korset må bort før asylsøkerne kommer

- Vi gjør ikke dette med glede, sier Det Norske Misjonsselskapet.

  MÅ FJERNES:  Alle kristne symboler må fjernes for at asylsøkere skal kunne bo i lokalene.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
MÅ FJERNES: Alle kristne symboler må fjernes for at asylsøkere skal kunne bo i lokalene. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På grunn av den store asyltilstrømningen til landet, har UDI sett seg nødt til å losjere asylsøkere på flere steder enn de ordinære mottakene.

Det Norske Misjonsselskapet (NMS) driver flere kristne leirsteder, som de ønsker å leie ut til UDI. UDI sier ja takk, men på en betingelse.

Alle kristne symboler må fjernes før asylsøkerne kan flytte inn. Det skriver avisa Dagen.

Skal være verdinøytralt - UDI er ikke opptatt av at de som tilbyr overnattingsplasser har en verdimessig forankring. Derimot er vi opptatt av at selve overnattingstilbudet er religions- og verdimessig nøytralt, sier Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI til Dagbladet.

Hun forklarer at dette betyr at stedene ikke bør bære preg av å tilhøre en spesiell religion eller livssyn, fordi botilbudet må kunne brukes av mennesker som søker asyl i Norge, uavhengig av opprinnelsesland, politisk ståsted, religion og livssyn.

NMS har gått med på avtalen og er nå nødt til å ta ned både kors og Jesus-symboler.

- Vi gjør det ikke med glede - Det er ikke noe vi gjør med glede, men vi har valgt å vise nestekjærlighet å ta imot de menneskene som kommer. Jeg tror ikke asylsøkerne nødvendigvis ville reagert på symbolene, men nå forholder vi oss til UDIs retningslinjer, sier kommunikasjonssjef i NMS til Dagbladet.

Det kristne leirstedet Tømmerneset i Troms er et av stedene som måtte fjerne alle sine kristne symboler.

- Det står i retningslinjene fra UDI og det er bestemt av NMS at vi skal følge dette pålegget. Tømmerneset er et kristent sted, men vi trenger ikke kristne symboler for å utføre kristne handlinger, sier daglig leder på Tømmerneset, Rakel Elverum til Dagen.

Fremskrittspartiets Roy Steffensen reagerer på pålegget fra UDI.

- Jeg har forståelse for at mottak skal være politisk og religiøst nøytrale, men det tolker jeg som at man ikke skal drive aktiv forkynnelse, noe som leirstedet selv sier at de vil respektere. Korset er derimot ikke bare et religiøst symbol, men også en del av vår kulturarv, og en del av vårt flagg. Jeg vet ikke hva som er bakgrunnen til regelverket for UDI, men hvis man frykter at folk blir støtt av å være omgitt av kristne symboler, da har man kanskje søkt om asyl i feil land, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!