UDI anmelder ikke forsvinningene

Til tross for at UDI har ansvaret for asylsøkerbarna som har forsvunnet, har de ikke anmeldt de mystiske forsvinningene til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Paula Tolonen i UDI mener likevel det er politiets ansvar å etterforske saker hvor asylbarn forsvinner.

Flere kilder i politiet bekreftet i går overfor Dagbladet at de aldri har mottatt anmeldelser fra UDI når barn har forsvunnet. Tolonen innrømmer overfor Dagbladet at UDI ikke har hatt som praksis å anmelde forholdene.

-  Vi har orientert politiet. Og da er det etter vår mening politiets ansvar å gjøre noe, sier Paula Tolonen.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Agnar Kårbø i UDI har ikke etaten tall på hvor mange asylsøkerbarn som har forsvunnet fra norske asylmottak siden 1. januar 2000.

Dagbladet refererte i går tall fra Redd Barna som viser at over 100 barn er sporløst forsvunnet fra norske asylmottak i løpet av noen år.

-  Vårt ansvar

Assisterende direktør i UDI, Manuela Ramin-Osmundsen, bekreftet i går at 16 barn sporløst forsvant fra asylmottak i 2004. I år skal ni barn være forsvunnet.

Disse barna - og de barna som tidligere har forsvunnet fra norske asylmottak - er UDIs ansvar.

 BORTE:  Jianguang li (15) og Wen Long Chen (13) var i Norge i to uker før de forsvant fra Vårli asylmottak i Moss. Politiet frykter barna kan være solgt til sexindustrien eller organdonasjon. Foto: Truls Brekke
BORTE: Jianguang li (15) og Wen Long Chen (13) var i Norge i to uker før de forsvant fra Vårli asylmottak i Moss. Politiet frykter barna kan være solgt til sexindustrien eller organdonasjon. Foto: Truls Brekke Vis mer

Paula Tolonen vedgikk i går overfor Dagbladet at UDI har ansvaret for barna.

-  Juridisk er disse barna vår ansvar. Men når vi orienterer politiet, er det politiets ansvar å forfølge saken, sier Tolonen.

-  Men hvorfor anmelder ikke UDI disse forsvinningene til politiet? Det er jo dere som har ansvaret for disse barna.

-  Hvis det er slik at politiet ikke oppfatter våre orienteringer som anmeldelser, må vi se på problemstillingen på ny, sier Tolonen.

Ble orientert

Da de to kinesiske barna forsvant fra asylmottaket i Våler i Østfold tirsdag 4. oktober i år, får Dagbladet bekreftet at politiet i Moss ble orientert om saken. Politiet i Moss foretok seg absolutt ingenting vedrørende forsvinningene de første dagene. Dette får Dagbladet bekreftet av kilder i Østfold politidistrikt.

De to guttene hadde da oppholdt seg i Norge i 14 dager. De hadde forklart at de hadde kommet til Norge med fly via Moskva.

I dag vet ingen hva som har skjedd med de to mindreårige guttene som UDI har juridisk ansvar for.

Vil ikke etterlyse

Tolonen argumenterer med at de ikke vet om de forsvunnede asylsøkerbarna har vært utsatt for en kriminell handling, og at de derfor ikke anmelder forsvinningene.

Dagbladet anmodet i går UDI om å få utlevert lista over hvor mange asylsøkerbarn som er forsvunnet i Norge siden 1. januar 2000. Dagbladet ønsket å få vite navn, alder, kjønn og trykke bilder av barna ingen vet noe om.

Anmodningen ble avslått fra UDI - av hensyn til barnas rettssikkerhet.

Barnas angivelige rettssikkerhet var for UDI viktigere enn om de kom til rette.

Fortsatt vet ingen hva som har skjedd med asylsøkerbarna. I svenske medier er det blitt spekulert i om asylsøkerbarn blir solgt til bordeller, deler av kroppene brukt til organtransplantasjoner eller kynisk utnyttet til barnearbeid i restaurantbransjen.

Ifølge Dagbladets kilder i politiet har det foreløpig ikke blitt dokumentert at forsvunnede asylsøkere har blitt brukt av kriminelle organisasjoner.

Utstyrt med penger

Samtidig er det åpenbart at organiserte kriminelle står bak transporten av asylsøkerbarn til Norge. Ifølge et internt notat fra Nye Kripos skal det være flere bevis på at kriminelle står bak transporten av asylsøkerbarna til Norge, og de påfølgende forsvinningene.

De kinesiske barna som kommer til Skandinavia, skal være tilnærmet likt kledd.

Asylsøkerbarna er også utstyrt med like reisesekker. De har med seg mobiltelefoner og rundt 10 000 kroner i kontanter.

I det samme notatet som Dagbladet har fått tilgang på, heter det flere barn skal ha forsvunnet fra Sverige. Barna skal ha havnet på restauranter i Nederland.

Nye Kripos konkluderer også med at:

«Menneskesmuglerne hadde fått mellom 80 000 og 120 000 kroner for hvert av barna».

- POLITIETS ANSVAR: Paula Tolonen i UDI.