UDI-ANSATT TOK SAKER PÅ FRITIDA: En 53 år gammel kvinnelig UDI-ansatt i Oslo fikk penger av en indisk familie som ville få datteren til Norge. 
Foto: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX
UDI-ANSATT TOK SAKER PÅ FRITIDA: En 53 år gammel kvinnelig UDI-ansatt i Oslo fikk penger av en indisk familie som ville få datteren til Norge. Foto: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Vis mer

UDI-ansatt fikk penger i hånda, tok med seg ung indisk kvinne til Norge

Gjorde husarbeid i den UDI-ansattes hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at en 53 år gammel kvinnelig UDI-ansatt fikk store pengebeløp av en indisk familie som ville få datteren til Norge. Hun reiste selv ned til India, og fulgte den da 29 år gamle kvinnen til Norge.

Dette skjedde mens 53-åringen jobbet med utlendingssaker og au pair-saker i UDI.

Den indiske kvinnen, som ville bli sykepleier i Norge, bodde i Oslo hjemme hos den UDI-ansatte i åtte måneder. Da oppsøkte hun et krisesenter, og fikk bo der. Da hun kom til krisesenteret, var hun underernært, deprimert og fortalte at hun hadde måttet jobbe som hushjelp i den UDI-ansattes hjem - uten kontrakt, og at hun enkelte netter sov i en stol på loftet.

Utlendingsdirektoratet er underlagt Justisdepartementet og har ansvaret for å behandle alle asylsaker, oppholds- og visumsøknader for
utlendinger som vil bo i Norge.

Dokumenter og informasjon Dagbladet har fått tilgang til viser at 53-åringen bisto utlendinger i deres søkeprosesser på fritida. 53-åringen sikret seg fullmakt fra kvinnene hun tok oppdrag for, og dermed ble hun deres offisielle representant overfor UDI.

På spørsmål fra Dagbladet opplyser UDI at 53-åringen har gjort dette i minst tre saker.

Ransaket UDI-kontor Den indiske kvinnen valgte til slutt å gå til politiet, og i august 2013 gjennomført politiet en ransaking av 53-åringens hjem og kontor i UDI-lokalene i Christian Krohgs gate i Oslo.

I løpet av ransakingen gjorde politiet en rekke oppsiktsvekkende funn:

• Hun hadde brukt sin tilgang til Datasystemet for utlendings- og flyktningsaker (DUF) til å sjekke saker hun ikke skulle ha tilgang til. Det gjaldt saker om personer hun kjente, og personer som hun på fritida hjalp med utlendingssaker. Ifølge Dagbladets dokumentasjon har hun erkjent forholdene, som er i strid med UDIs interne regelverk. 

• 53-åringen brukte også sin jobbmail til å sende UDI-søknader og purre på saker hun jobbet med som privatperson. Dette skal være i strid med UDIs regelverk. Ifølge Dagbladets dokumentasjon har kvinnen erkjent forholdene.

• Hjemme hos 53-åringen fant politiet en rekke dokumenter som hun ikke skulle ha tilgang til, blant annet søknadspapirer i flere saker hun ikke jobbet med. Ifølge Dagbladets dokumentasjon har kvinnen erkjent dette. Dette skal også være i strid med UDIs interne regelverk.  

Avviser påstandene Politiet har henlagt en siktelse mot den UDI-ansatte for menneskehandel, utnytting og tvangsarbeid. UDI opplyser at den ansatte har brutt deres regelverk, men vil verken bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger om at hun er gitt andre arbeidsoppgaver.

Kvinnens advokat, Anette Barlinn fra advokatkontoret Staff, sier hennes klient nekter for å ha gjort noe galt.  

- Min klient har stilt seg til disposisjon i flere politiavhør. Hun har forklart seg utførlig om sin versjon av saken, der hun er klar på at det ikke er slik som den andre parten forklarer, sier advokat Anette Barlinn i Advokatfirmaet Staff til Dagbladet. 

Hun sier klienten er uenig i den hovedsakelige delen av de beskyldningene hun er utsatt for.

- Vi fastholder imidlertid at vi ikke ønsker å gå inn i enkeltheter eller å kommentere saken i media utover det jeg allerede har sagt, sier Barlinn.

Fikk penger i hånda Under etterforskningen fikk politiet tilgang til en kontrakt mellom den UDI-ansatte, som selv har indisk bakgrunn, og familien til den da 29 år gamle kvinnen. Av den framgår det at familien skulle betale totalt 1,6 millioner rupi, cirka 200 000 norske kroner. Familien pantsatte åkeren sin, deres viktigste kilde til livsopphold, som en sikkerhet for pengene.

Den indiske familien har forklart til norsk politi og Dagbladet at pengene ble gitt og kontrakten inngått, som betaling for at den UDI-ansatte skulle hjelpe datteren med opphold og jobb i Norge som sykepleier.

UDI BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo skriver i en e-post til Dagbladet at UDI har avdekket at kvinnen på fritida bisto utlendinger i tre saker. - Dette er selvfølgelig svært beklagelig, skriver Ingeborg Grimsmo. Foto: ARNE OVE BERGO/SAMFOTO
UDI BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo skriver i en e-post til Dagbladet at UDI har avdekket at kvinnen på fritida bisto utlendinger i tre saker. - Dette er selvfølgelig svært beklagelig, skriver Ingeborg Grimsmo. Foto: ARNE OVE BERGO/SAMFOTO Vis mer

I avhørene med politiet benektet den UDI-ansatte først kjennskap til kontrakten, deretter kom hun med flere forskjellige forklaringer på hvorfor kontrakten ble skrevet.

Den UDI-ansatte hevder også at den unge kvinnens familie skylder henne penger for diverse utlegg.

Det er på det rene at den UDI-ansatte selv reiste til India, der hun møtte familien. Hun mottok et kontantbeløp tilsvarende 50 000 kroner fra faren, og fløy til Norge sammen med den unge kvinnen. Det var familien som betalte reiseutgiftene til den unge kvinnen.

UDI: - Beklagelig Den unge kvinnen ble i Norge innlosjert i den UDI-ansattes hjem, først på et soverom, deretter på loftet. Den UDI-ansatte har bekreftet at hun hadde kontroll på kvinnens papirer, pass, skattekort, vitnemål og attester. Hun bekrefter også at hun disponerte kvinnens penger.

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo skriver i en e-post til Dagbladet at UDI har avdekket at kvinnen har opptrådt som fullmektig i tre forskjellige saker mens hun har jobbet i UDI.

Det vil si at kvinnen på sin fritid har representert utlendinger i UDI-saker.

- Dette er selvfølgelig svært beklagelig, skriver Ingeborg Grimsmo.

Hun opplyser at UDI er kjent med politiets etterforskning av saken.

- Vi har gjort egne undersøkelser internt og tatt nødvendige forholdsregler, skriver hun til Dagbladet.

Den indiske kvinnen er i dag 31 år gammel, og har fått midlertidig opphold i Norge som mulig offer for menneskehandel. Hennes bistandsadvokat, Arve Leiro Baastad, har påklaget henleggelsen av siktelsen mot den UDI-ansatte til Riksadvokaten.

- Jeg synes politiet i utgangspunktet har gjort en grundig etterforskning, og etter mitt syn er bevisene i saken klare både i form av dokumentbevis, vitneforklaringer og hva den UDI-ansatte selv har forklart til politiet. Jeg finner det merkelig at politiet henla saken, sier Baastad.

Påtaleansvarlig ved Oslo politidistrikt, Marianne Aune, ønsker ikke å kommentere henleggelsen eller saken for øvrig.

KLAGER TIL RIKSADVOKATEN: Den indsike kvinnens bistandsadvokat, Arve Leiro Baastad, har  påklagd politiets henleggelse av siktelsen mot den UDI-ansatte. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
KLAGER TIL RIKSADVOKATEN: Den indsike kvinnens bistandsadvokat, Arve Leiro Baastad, har påklagd politiets henleggelse av siktelsen mot den UDI-ansatte. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer