Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps innreiseforbud:

UDI-anslag: Over 51 000 nordmenn kan være uønsket i Trumps USA

Donald Trumps innreiseforbud kan ramme så mange som 51 186 norske statsborgere. Det viser tall fra UDI.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Forbudet kan ramme så mange som 51 186 norske statsborgere. Det viser tall fra UDI.
INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Forbudet kan ramme så mange som 51 186 norske statsborgere. Det viser tall fra UDI. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag signerte USAs ferske president Donald Trump en presidentforordning som forbyr personer fra sju muslimske land innreise til USA.

Statsborgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria er nå uønsket i Trumps USA, med mindre de har gyldig opphold i landet. Forbudet er ment å forhindre terror.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

I går ble det klart at forbudet også påvirker flere nordmenn som har doble statsborgerskap. Det bekreftet også den amerikanske ambassaden i Oslo.

I 90 dager fra 27. januar vil nordmenn som også har statsborgerskap i et av de sju aktuelle landene verken få utstedt visum eller kunne reise inn i landet.

I dag kan Dagbladet presentere tall fra UDI som viser at antallet nordmenn som er Trump-avviste, kan være over 50 000.

51 186 personer

Siden 1991 har norske myndigheter innvilget norske statsborgerskap til i alt 51 186 personer som UDI mener det er rimelig å anta ikke har fått eller blitt løst fra sitt originale statsborgerskap.

UDI går derfor ut fra at de fleste av disse 51 186 personene omfattes av Trumps forbud og følgelig er uønsket i og avviste fra USA.

I UDIs datasystemer er det kun registrert tall fra 1991. Man kan derfor ikke utelukke at det dreier seg om flere.

Flere land i Midtøsten, deriblant Iran, nekter nemlig å godta at man sier fra seg sitt statsborgerskap. Hovedregelen for å få norsk statsborgerskap er imidlertid at man skal si fra seg statsborgerskapet til sitt fødeland. Disse personene gis derfor unntak fra hovedregelen og får innvilget såkalt dobbelt statsborgerskap. Reglene for slik innvilgelse har blitt skjerpet de seinere årene.

DEMONSTRERER: På flyplasser over hele USA har folk demonstrert mot Trumps innreiseforbud fra syv land med muslimske majoriteter. Video: CNN Vis mer

Flest fra Irak

Av de 51 186 personene UDI mener kan omfattes av Trumps forbud, er 20 903 av dem fra Irak - den største andelen. Den nest største andelen er fra Somalia og teller 18 366. Norsk-iranere som påvirkes av Trumps innreiseforbud teller 9879.

Deretter blir antallene mindre. Kun 136 personer som har fått innvilget norsk statsborgerskap, kan også tenkes å ha libysk statsborgerskap.

Hvor mange av de 51 186 som bor i Norge per i dag, har ikke UDI tall over, men det er også rimelig å anta at de fleste har blitt boende her.

BLE STOPPET: Den kurdiske kvinnen skulle gjenforenes med ektemannen som fikk oppholdstillatelse i USA i fjor sommer. Så signerte Trump innreiseforbudet som hindrer henne og innbyggere fra sju forskjellige land å komme inn i USA. Video: CNN / AP DV. Vis mer

Massiv kritikk

Trumps har blitt stemplet som et «muslimforbud» etter at Trump i valgkampen tok til orde for en midlertidig utestengelse av muslimer fra USA. Trump nekter selv for at det er tilfellet, men majoriteten av befolkningen i de aktuelle landene er muslimer.

Også i Norge har Trumps forbud fått kritikk. Blant andre statsminister Erna Solberg (H) har vært kritisk til Trumps framferd.

«Flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. USA bryter med dette ved å nekte innreise», skrev Solberg til Dagbladet søndag.

«Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam», la hun til.

- Plikt og ansvar

«Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt. Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA», skrev Solberg.

Hun understreker at Norges strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som «inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier - og er en motvekt mot ekstremistenes verdier».

«Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen», skriver Solberg.

- Føler meg rasediskriminert

Blant nordmennene som omfattes av Trumps innreiseforbud er norsk-iranske Elham Binai, konserndirektør i Adecco. Hun slipper nå ikke inn i USA, selv om hun også er norsk statsborger.

- USA er et land mange ser til, og dette forbudet setter i sving noen holdninger som vi burde vært foruten, sier Binai, og fortsetter:

- Selv om jeg ikke definerer meg som muslim, blir jeg satt i den kategorien fordi jeg er fra Iran. Jeg føler meg rasediskriminert. Det er rasediskriminering å nekte folk fra de landene innreise bare fordi de mange er muslimer, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling