UDI avslår Snowdens asylsøknad

På formelt grunnlag.

AVSLAG PÅ ASYL: UDI avslo i dag Edward Snowdens asylsøknad. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Guardian/NTB Scanpix
AVSLAG PÅ ASYL: UDI avslo i dag Edward Snowdens asylsøknad. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Guardian/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utlendingsdirektoratet (UDI) har avslått spionsiktede Edward Snowdens asylsøknad på formelt grunnlag.

- Må være i Norge I en pressemelding skriver UDI følgende:

«UDI har i dag mottatt en søknad om asyl fra Edward Joseph Snowden via den norske ambassaden i Moskva. Søknaden er avslått på formelt grunnlag. For å kunne ha krav på asyl, er det en forutsetning at søkeren er ved norsk grensestasjon eller i Norge når søknaden fremmes.»

UDI ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer utover pressemeldingen, men Justisdepartementet tar avslaget til etterretning.

- Departementet tar UDIs avgjørelse til etterretning. Det er ingen viktige nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn som tilsier at Justis- og beredskapsdepartementet skal gripe inn i saken, sier Pål Lønseth gjennom kommunikasjonsenheten i departementet.

Avslaget skjer etter at Snowden i morgentimene sendte asylsøknader til hele 22 forskjellige land, inkludert Norge.

Regjeringen varslet avslag Tidlig etter at det ble kjent at Norge var blant de 22 landene han søkte asyl, gikk statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet ut og sa at søknaden kom til å bli avvist fordi Snowden var i Russland da han søkte om asyl.

- Ifølge norsk lov kan man ikke søke asyl fra utlandet, og normal prosedyre tilsier at asylsøknaden til Edward Snowden vil bli avvist, sa Lønseth til NRK.

Russiske myndigheter opplyste i dag at den spionsiktede amerikaneren fortsatt befinner seg i transittområde på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Snowden har vært på flukt helt siden han i begynnelsen av juni avslørte at amerikanske myndigheter har drevet med omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Han har oppholdt seg i Moskva siden han forlot Hongkong 23. juni. 30-åringen er ettersøkt av amerikanske myndigheter, siktet for spionasje.

Trakk Russland-søknad Edward Snowden har trukket søknaden sin om asyl til Russland. Det sier president Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov.

- Snowden viste interesse for å få opphold i Russland, Men i går, da han hørte president Putins betingelser for oppholdet, trakk han tilbake sin søknad, sier Peskov til RIA Novosti.

Putins betingelser for å gi opphold i Russland til Snowden er at han ikke lekker flere opplysningen som kan «skade vår partner, USA». For Snowden er dette dramatisk. Land etter land stenger nå døra for ham, og trolig var Russland det enneste realistiske landet der han kunne få opphold.