- SNART I NORGE:  Ifølge Morten Ekeland, som hjelper Afghanistan-tolken Faizullah Muradi, vil Muradi trolig være tilbake i Norge ganske snart. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SNART I NORGE: Ifølge Morten Ekeland, som hjelper Afghanistan-tolken Faizullah Muradi, vil Muradi trolig være tilbake i Norge ganske snart. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- UDI avventer bare skriftlig instruks fra Justisdepartementet

Støttespiller Morten Ekeland tror Faiz snart er tilbake i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LECCE, ITALIA (Dagbladet): I går kveld  fikk den afghanske tolken Faiz Muradi (22) vite at han skal få reise tilbake til Norge og få asylsøknaden sin behandlet her, etter at Justisdepartementet besluttet å instruere UDI om å etablere en ny praksis.

Det eneste spørsmålet som var ubesvart i går, var når den nye praksisen ville være gyldig. Ifølge tolkens norske hjelper Morten Ekeland kan dette skje fort.

- Jeg har i dag vært i kontakt med advokat Arild Humlen. Han har fått bekreftet fra UDI at Faiz skal hjem til Norge, sier Ekeland til Dagbladet.

- De avventer bare en skriftlig instruks fra Justisdepartementet. Humlen tror denne vil være på plass allerede i dag. Etter dette vil ting skje uhyre fort.

Dette er Faiz, som jobbet som tolk for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan i tre år, glad for.

-  Jeg er veldig spent og glad. Jeg gleder meg veldig til å komme hjem til Mandal. Jeg håper det ikke blir noen problemer nå med UDI. Jeg har gått gjennom så mye, sier han til Dagbladet.

22-åringen jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, men var to år i Italia og Hellas før han kom til Norge. Innenfor EU (pluss Norge, Sveits og Liechtenstein) får asylsøkere bare behandlet saken sin én gang, i det landet de først kommer til, og UDI ville derfor ikke behandle Muradis sak.

- Departementet vil sende instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) om å etablere ny praksis i disse sakene. Dette betyr at de som faller innenfor denne kategorien vil få sin sak vurdert i Norge, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding i går kveld.