ASYLOPPTØYER LIER: Boligenhetene ved Lier ventemottak brant ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere tente på det som en protest mot forholdene ved mottaket i begynnelsen av juli.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ASYLOPPTØYER LIER: Boligenhetene ved Lier ventemottak brant ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere tente på det som en protest mot forholdene ved mottaket i begynnelsen av juli. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

UDI ber politiet dumpe kriminelle asylsøkere på gata i Oslo

Der avgjør de selv om de vil søke om ny plass på asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):I et brev datert 29. juli skriver UDI til politiet at de har innført en ny regel som bare gjelder for tidligere beboere ved ventemottakene Lier og Fagerli.  

Økende uro Asylsøkerne ved ventemottakene, som alle har fått endelig avslag på sine søknader om asyl i Norge, bor nå på andre mottak rundt omkring i landet.  

I brevet opplyses det om at det i perioden etter branner og opptøyer på Lier og Fagerli ventemottak 6. og 7. juli også har vært uro og truende situasjoner på de nye mottakene som beboerne har blitt utplassert på.

I noen tilfeller har det vært politiutrykninger og arrestasjoner, og uroen eskalerte den siste uka i juli.  

Derfor har UDI bestemt at dersom tidligere beboere ved ventemottakene blir anholdt av politiet for vold, trusler og lignende, og fjernet fra mottaket av politiet, vil de samtidig bli utskrevet fra mottaket.

Når de eventuelt slippes ut fra politiets varetekt ber UDI lokale politimyndigheter å vise asylsøkerne til Oslo, hvor de igjen kan søke om plass på asylmottak i UDIs lokaler i Hausmannsgate, dersom de ønsker det. 

Kommunikasjonsdirektør i UDI, Bente Engesland, sier til Dagbladet at det ikke er noen plikt for asylsøkere i Norge å bo på asylmottak.

- Det er et frivillig tilbud. Det er grenser for hvor mye kontroll og hvor stramt regime vi kan kjøre. Dersom de velger å søke om ny plass vil de få tilbud om dette. Vi har plikt til å gi dem tak over hodet, sier hun til Dagbladet.

Bruker millioner av kroner på vakthold Engesland forteller at UDI har brukt millioner av kroner på forsterket vakthold på mottakene hvor ventemottaksbeboerne har blitt utplassert etter brannene.

- Vaktholdet har vært ekstremt forsterket med både vektere, og bemanning fra UDI sin side. Det koster millioner av kroner, og er ikke rasjonell bruk av penger, men samtidig nødvendig. Dette er verken bra for mottakene det gjelder, for de ansatte eller de andre asylsøkerne, sier hun.  

- Det har vært en dramatisk sommer, og en kritisk situasjon etter brannen og hærværkene på Fagerli og Lier, påpeker hun.  

Varsler tøffere linje UDI varsler derfor nå en langt tøffere linje mot kriminelle asylsøkere med endelig avslag enn tidligere.  

- Det er viktig at kriminelle handlinger får konsekvenser. Vi har bedt Justisdepartmentet om hjemmel til å begrense friheten til asylsøkere med endelig avslag som gjør noen kriminelt.  

- Vi ønsker å avgrense dem fra resten av samfunnet i en periode, vi kaller dette for frihetsberøvelse. Problemet i dag er at vi ikke har virkemidler til dette. Med en gang asylsøkeren samarbeider om sin egen utreise, vil frihetsberøvelsen opphøre.  

I en artikkel i Klassekampen i dag omtaler UDI-direktør, Ida Børrensen, dette som internering.

- Vi ønsker å internere de asylsøkerne som er mest voldelige. Det gjelder å få de ut av sirkualsjonen, sier hun.

- Vil tenke nytt Situasjonen er nå såpass alvorlig at det må tas nye og hardere grep, påpeker Engesland.

- Vi ønsker å utrede muligheten for å etablere et slags utreisesenter som skal stimulere folk til å reise hjem. Her skal man få hjelp med språk og økonomisk støtte. Vi vil tenke nytt. Justisdepartementet har sagt at de vil se nærmere på dette.  

Hun opplyser at det er nær 4000 personer som har fått endelig avslag på sin asylsøknad i Norge som fortsatt befinner seg i landet.

- Noen av disse velger å bo på mottak, mens andre velger å ikke gjøre det.

LES OGSÅ: •Tidligere beboere ved Lier og Fagerli forteller om livet på ventemottakene.

ASYLOPPTØYER FAGERLI: Politet og brannmannskapwer i full berdskap etter bråk på Fagerli ventemottak i Nannestad i begynnelsen av juli. Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix
ASYLOPPTØYER FAGERLI: Politet og brannmannskapwer i full berdskap etter bråk på Fagerli ventemottak i Nannestad i begynnelsen av juli. Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix Vis mer