UDI-direktør: - Kan forstå forvirringen

UDI-direktør Frode Forfang kommenterer Kallmyr-saken på sin egen blogg. Sier bookingtid hos politiet skaper problemer i mange utlendingssaker.

AU PAIR-TRØBBEL: Jøran Kallmyrs au pair beskjed om å forlate Norge. UDI mener hun har virket som au pair hos den nåværende justisministeren uten tillatelse. Foto; Nina Hansen / DAGBLADET
AU PAIR-TRØBBEL: Jøran Kallmyrs au pair beskjed om å forlate Norge. UDI mener hun har virket som au pair hos den nåværende justisministeren uten tillatelse. Foto; Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

UDI-direktør Frode Forfang kommenterer i dag saken med Jøran Kallmyrs au pair på sin egen blogg.

«En au pair-sak knyttet til justisministerens familie har fått stor oppmerksomhet. Den konkrete saken går sitt eget løp, og jeg vil ikke komme nærmere inn på den her. Derimot er det reist noen generelle spørsmål i forbindelse med saken, som jeg vil kommentere nærmere.»

DIREKTØR: Frode Forfang i UDI. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DIREKTØR: Frode Forfang i UDI. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Han skriver videre han kan forstå forvirringen i saken:

- Regelverket skal være klart nok

«Et spørsmål som har kommet opp er om man kan være gjest hos en familie i påvente av at fullstendig søknad er levert hos politiet. Her ser jeg i media at noen av våre samarbeidspartnere (byråer) har gitt informasjon som avviker fra det som fremkommer på våre egne hjemmesider og i våre rundskriv. Jeg kan forstå at de som skal forholde seg til regelverket i så fall blir forvirret og kan tro at alt er i orden. Regelverket skal være klart nok, men informasjonspraksisen hos våre samarbeidspartnere må vi se nærmere på.

Når regelverket sier at man verken kan bo eller jobbe hos en familie før man har levert søknaden hos politiet, er det fordi et slikt skille i praksis er vanskelig å håndheve for myndighetene. Den generelle erfaringen er jo også at hele ordningen er sårbar for utnyttelse.» skriver Forfang.

Likevel er UDI-direktøren klar på at han mener reglene er krystallklare når det kommer til spørsmålet om au pairen kan bo hos sin nye vertsfamilie eller ikke før søknaden er i orden.

- Vanskelig å håndheve

Au pairen flyttet inn hos Kallmyr-paret 22. august i fjor. Ikke før 12. oktober hadde hun vært hos politiet med sin søknad. Frode Forfang sier at kravet om å møte opp hos politiet har vært i mange år.

Han beskriver samtidig ventetida hos politiet som en utfordring:

«Kravet om at fullstendig søknad skal være levert politiet ved personlig fremmøte har vært der i alle år. For noen år siden var dette ikke et stort problem i praksis fordi man som regel kunne få time hos politiet på dagen. Etter at det ble innført en bookingløsning på nett, er dette blitt annerledes. Ordningen med å forhåndsbooke time på nettet er i utgangspunktet en forbedring som skaper forutsigbarhet både for søkere og politiet. I utlendingssaker kan dette likevel skape noen utfordringer hvis bookingtiden er lang og søkerne ikke er oppmerksom på dette på forhånd», skriver han.

Han sier at bookingtid hos politiet også skaper problemer i andre utlendingssaker, for eksempel for sesongarbeidere.

«Dette er vi nødt til å se nærmere på. Grunnen til at reglene er slik er at levering av dokumenter og fremvisning av pass hos politiet, er måten man i dag kontrollerer at alt er i orden. Men det er åpenbart ikke brukervennlig i praksis. Her bør det sees nærmere både på regelverket og på de praktiske ordningene i tilknytning til dette», skriver Forfang.

Saken oppdateres