UDI-direktør trekker seg

Paula Tolonen tar konsekvensen av Graver-rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Paula Tolonen, leder for asylavdelingen i UDI, trekker seg. Grunnen er Graver-kommisjonens rapport, som fra før har felt direktør Manuela Ramin-Osmundsen og assisterende direktør Frode Forfang.

«Midlertidig avgang»

Tolonen går av med øyeblikkelig virkning, i samråd med fungerende UDI-direktør Ida Børresen. Ifølge en pressemelding fra UDI er avgangen «midlertidig», og 60-årige Tolonen går over i en annen stilling i UDI. Hun skal nå «arbeide med relevante oppgaver innenfor sitt kompetanseområde».

I Graver-rapporten påpekes det at innvendinger fra saksbehandlere og underordnede ledere stoppet opp hos asyldirektøren, som også får kritikk for å ha gitt sin tilslutning til UDIs praksis i den såkalte MUF-saken, der minst 182 irakiske kurdere ble innvilget oppholdstillatelse uten verken å ha fast jobb eller være i stand til å forsørge familien.

- Svært urettferdig

I et intervju med Aftenposten på lørdag uttalte tidligere UDI-direktør Trygve G. Nordby seg blant annet om kritikken av Tolonen.

- Det er svært urettferdig. Paula Tolonen har arbeidet i staten i 25 år. Det hun nå tillegges, er helt meningsløst. Ingen av medarbeiderne har fortjent dette, sa Nordby, som har karakterisert Graver-kommisjonens gransking av MUF-saken som en Kafka-prosess.

Direktør Manuela Ramin-Osmundsen gikk av 22. mai og ble etterfulgt av assisterende direktør Frode Forfang, som gikk av 24. mai.

GIKK I DAG: Direktør i asylavdelingen i UDI, Paula Tolonen. Foto: ALEKSANDER NORDAHL
GIKK I DAG: Direktør i asylavdelingen i UDI, Paula Tolonen. Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

Les også advokat John Christian Eldens blogg og forfatter og forlegger Sverre Mørkhagens kronikk om Graver-rapporten og hoderullingen i UDI.

Dagbladet.no kommer med mer.

UDI-direktør trekker seg
MÅTTE GÅ I: UDI-direktør Manuela Ramin-Osmundsen.
MÅTTE GÅ II: Assisterende direktør Frode Forfang.