Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- UDI diskriminerer Rais

Bokhandlerens advokat mener UDI viser arroganse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rett etter lanseringen for Shah Muhammed Rais\' lenge bebudede debutbok i Oslo sentrum i dag, ga UDI enda et avslag på Rais\' visumsøknad. Avslaget kommer etter at Rais\' advokat Per Danielsen har bedt om at det forrige avslaget gjøres om.

Det betyr at Rais ikke vil komme innenfor Schengen-området for å lansere eventyrboka «Det var en gang en bokhandler fra Kabul», på tross av bred støtte fra den norske bokbransjen.

- Jeg er mildt sagt forundret over begrunnelsen som gis, sier Rais\' advokat Per Danielsen til Dagbladet.no.

Sønnen i livsfare

UDI peker på en forsikring fra Rais om at verken han eller familien ville søke asyl i Norge. Etter ankomst til Sverige søkte imidlertid hans kone Suraya Rais asyl i Sverige for seg og sine barn.

Men i sin søknad om å få visumavslaget omgjort, peker Danielsen på opplysninger fra medisinsk hold i Sverige, der det pekes på at Rais\' nyfødte sønn har alvorlige helseproblemer.

- De nye opplysningen om at den nyfødte sønnen er i livsfare og har problemer med å puste og spise gis ingen betydning. Men disse nye opplysingene var hovedgrunnen til at kona og storebroren mente de måtte bo i Sverige for å berge den nyfødtes liv. Når da UDI arrogant feier det til side og mener det ikke har betydning, blir jeg mildt sagt himmelfallen. En nordmann ville aldri fått den behandlingen.

- Du mener det er diskriminering?

- Det er et mildt uttrykk.

Motbeviser UDI

Danielsen stiller seg uforstående til UDIs mistenkeliggjøring av Rais.

- En nordmann ville igjen aldri blitt behandlet på den måten. Gjennom handling har han vist at han gjør det han sier. Og nå skal han på nytt tilbake til Afghanistan, hvilket igjen motbeviser UDIs påstand om at han ikke har tilknytning til Afghanistan. Men særlig dette humanitære opplysningen, at man feier den til side, ja, da vil man bare ikke lenger, sier Danielsen.

Han viser til uttalelser fra svenske medisinere, som sier at Rais\' sønn, Jalal, må ha daglig tilsyn og pleie. Ifølge Danielsen må han gjennom en operasjon innen halvannet år.

- Da er det klart at må man ha glede av den medisinske ekspertisen de har i Sverige og som de ikke har i Afghanistan, mener Danielsen.

UDIs vedtak er nå automatisk påklaget til Utlendingsnemnda.

MENER UDI DISKRIMINERER: - En nordmann ville aldri fått denne behandlingen, sier Rais\' advokat Per Danielsen.