UDI fant en rekke mangler i regjeringens asylforslag

Mange av regjeringens forslag til innstramninger i asylpolitikken trenger nærmere presisering, mener UDI. Forholdet til internasjonale forpliktelser er blant punktene direktoratet mener er for lite omtalt.

SVARTE: UDI-direktør Frode Forfang sendte tirsdag direktoratets høringssvar til regjeringens 40 foreslåtte innstrammingstiltak i asylpolitikken. Foto: Sindre Glende / NTB scanpix

Foto: Sindre Glende / NTB scanpix
SVARTE: UDI-direktør Frode Forfang sendte tirsdag direktoratets høringssvar til regjeringens 40 foreslåtte innstrammingstiltak i asylpolitikken. Foto: Sindre Glende / NTB scanpix Foto: Sindre Glende / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere av forslagene innebærer vesentlige endringer i regelverket om beskyttelse, permanent opphold og familiegjenforening, skriver Utlendingsdirektoratet i sitt 78 sier lange høringssvar tirsdag.

Mange av forslagene trenger nærmere presisering, mener direktoratet. På grunn av kort høringsfrist, har det vært vanskelig å vurdere alle forslagene fullt ut og den samlede virkningen av dem, skriver UDI.

«Vi oppfatter videre at enkelte forslag ikke vil være i tråd med prosesskrav i nasjonalt og europeisk regelverk. Forholdet til internasjonale forpliktelser er videre mangelfullt omtalt i deler av høringsnotatet», heter det i høringssvaret.

Direktoratet trekker blant annet fram forslagene som gjelder mindreårige asylsøkere, som de mener er for lite omtalt i høringsnotatet.

Forslaget om strengere krav til familiegjenforening kan dessuten få en utilsiktet effekt ved at flere velger å reise til Norge og fremme søknad om beskyttelse på selvstendig grunnlag, fremfor å fremme søknad om familiegjenforening, mener UDI.

- Utfordrer våre forpliktelser Også Utlendingsnemnda (UNE) kom med sitt høringssvar i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer