Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI fortsetter med omstridt DNA-test

Utlendingsdirektoratet fortsetter nå med den omstridte DNA-testingen av somaliske asylsøkere, som utføres for å sjekke slektskap i gjenforeningssaker. Legeforeningen og somaliere reagerer kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er svært beklagelig at dette nå fortsetter. DNA bør brukes som et hjelpemiddel i medisin, ikke til å stigmatisere mennesker, sier visegeneralsekretær Hans Asbjørn Holm i Den Norske Lægeforening til Dagbladet.

Foreningen mener DNA-testingen er misbruk av medisin som fag, selv om den omstridte DNA-testingen av asylsøkere er frivillig.

En av fire løy

Utlendingsdirektoratet (UDI) startet i 1999 med å blodteste somaliere som sa de var i familie og søkte gjenforening med mor og far.

Evalueringen av prosjektet viste at DNA-testene avslørte at vel en av fire ikke snakket sant.

- Det er viktig å understreke at DNA-testingen, som foregår ved de norske ambassadene i Nairobi og Addis Abeba, er frivillige. Det kan i disse områdene være problemer å skaffe skriftlig dokumentasjon om familieforhold, sier informasjonskonsulent Menahem Paz i UDI til Dagbladet.

Prosjektet er avsluttet, men det er bestemt at DNA-testingen skal fortsette. I disse dager blir nye somaliske asylsøkere DNA-testet.

- Vi vurderer også nå om DNA-testingen skal utvides til å gjelde andre grupper, sier Paz.

- Rein diskriminering

Hovedårsakene til DNA-testen er å få svar på slektskap, slik at somaliske asylsøkere kan få sjansen til å bli gjenforent med sin familie i Norge.

Både Legeforeningen og den somaliske velferdsforeningen reagerer på at den omstridte DNA-testingen fortsetter.

- Dette er rein diskriminering av en gruppe mennesker. Vi reagerer kraftig på at myndighetene nå fortsetter med å DNA-teste somaliere. Det finnes noen somaliere som ikke gir korrekte opplysninger til myndighetene, men man bør finne andre måter enn DNA-testing, sier Mohammed Noor Ahmed i Somalisk velferdsforening.

Visegeneralsekretær Hans Asbjørn Holm i Legeforeningen mener det ikke er legenes oppgave å ekskludere noen i å få komme til Norge.

- Vi er meget kritiske til dette, sier Holm.

Leder i Bioteknologinemnda, Werner Christie, sier at de nå vil se nærmere på DNA-testingen før de uttaler seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!