UDI-granskning slaktes

- Ingen holdepunkter for at Nordby brøt loven, hevder juseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ekspertene i norsk flyktningerett reiser dermed alvorlig tvil rundt fundamentet i Graver-kommisjonens rapport som hele det politiske miljø har akseptert som sant. Kommisjonen hevder i sin rapport at UDI under Trygve Nordbys ledelse drev en praksis i «direkte strid med loven og forskriften».

-  Dogmatisk utsagn

-  Dette er et dogmatisk utsagn med svak begrunnelse. Det er ingenting i kommisjonens rapport som får meg til å godta at det fins holdepunkter for at UDI brøt loven, sier professor Kristian Andenæs ved juridisk faktultet i Oslo.

Hans konklusjon deles av Arild Humlen som leder Advokatforeningens utvalg for asyl- og flyktningerett.

-  Jeg kan vanskelig se at kommisjonen har grunnlag for den bastante konklusjonen at UDI brøt

loven, sier han.

De to juristenes vurdering ligger dermed tett opp til det Justisdepartementets lovavdeling uttalte allerede før Graver-kommisjonen ble nedsatt: UDI opptrådte innenfor sitt mandat da de gav opphold og midlertidig arbeidstillatelse til 197 irakiske kurdere på grunnlag av utlendingslovens paragraf 8 andre ledd om sterke menneskelige hensyn. Irakerne hadde såkalt MUF-status - midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening.

Erna Solberg

RAPPORTEN SLAKTES: Kommisjonsleder Hans Petter Graver (t.v.) overreleverte mandag til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen rapporten fra granskningskommisjonen som har gjennomgått Utlendingsdirektoratets (UDI) håndtering av 182 saker. Nå slaktes rapporten av juseksperter. Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RAPPORTEN SLAKTES: Kommisjonsleder Hans Petter Graver (t.v.) overreleverte mandag til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen rapporten fra granskningskommisjonen som har gjennomgått Utlendingsdirektoratets (UDI) håndtering av 182 saker. Nå slaktes rapporten av juseksperter. Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Utgangspunktet for den juridiske striden som nå blusser opp, er daværende kommunalminister Erna Solbergs forskrift om at bare MUFere med fast arbeid på datoene 1. april og 1. mai 2005, skulle få opphold i Norge.

I sin praktisering av forskriften, vurderte UDI opphold for de som ikke oppfylte dette vilkåret på grunnlag av paragraf 8 annet ledd i Utlendingsloven om «sterke menneskelige hensyn». Dermed fikk ytterligere 197 irakiske kurdere bli.

Graver-kommisjonen mener UDI var i sin fulle rett til å bruke denne paragrafen, men mener praktiseringen var så liberal at den brøt både med loven og intensjonen til regjeringen.

-  Det er friskt av kommisjonen å konkludere dette uten å drøfte hvilket skjønnsrom UDI hadde ut fra tidligere saker. UDI har behandlet lignende saker på samme måte tidligere, sier Arild Humlen.