HØY PRIS: UDI legger ikke skjul på at de synes leieprisen for Fjellhallen i Sør-Varanger er høy, men sier de skal betale, og at de har en god dialog med kommunen. 
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HØY PRIS: UDI legger ikke skjul på at de synes leieprisen for Fjellhallen i Sør-Varanger er høy, men sier de skal betale, og at de har en god dialog med kommunen. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

UDI i tvist med kommune: Må betale 566 000 kroner i måneden for å huse asylsøkere i denne «gymsalen»

UDI har fortsatt ikke betalt kommunen, men sier de skal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra september til desember leide UDI gymsalen Fjellhallen i Sør-Varanger kommune. Nå skriver vi februar, og kommunen har fortsatt ikke fått betalt for leien.

Bakgrunnen er at Sør-Varanger kommune og UDI har vært uenige om betaling for blant annet hallen.

- 3,4 millioner kroner var prisen for å leie en gymsal i seks måneder. Det var inkludert renhold og vakthold. Vi skal betale leia, men synes den var høy, sier kontraktskoordinator Kjartan Nilsen i UDI til lokalavisa Finnmarken i går.

Overfor Dagbladet bekrefter UDI halvårsprisen. Det tilsvarer en månedsleie på 566 000 kroner, noe som betyr at UDI skylder kommunen totalt 1,7 millioner for de tre månedene de leide hallen.
 
- I forhold til hva vi har betalt på Råde, er dette en veldig høy sum, sier Nilsen til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han synes summen er i overkant, men sier UDI har en god tone med kommunen.

Tilspisset i brev Et brev UDI sendte til kommunen i desember, antyder noe annet. I brevet beskylder UDI kommunen for å grovt utnytte den vanskelige situasjonen med en økende strøm av asylsøkere over Storskog.
 
«Etter UDIs syn har Sør-Varanger kommune grovt utnyttet den vanskelige situasjonen UDI var stilt overfor. UDI viser i den forbindelse til at andre kommuner i langt større grad har vist samarbeidsvilje og ikke på samme måte utnyttet den pressede situasjonen», skrev Nilsen, som ikke ønsker å kommentere brevet overfor Dagbladet. 

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen vil ikke kommentere beløpet utover å si at kommunen har fakturert i henhold til avtale.

- Vi synes det er svært alvorlig at UDI kan si at vi «grovt har utnyttet situasjonen», all den tid de selv har signert avtalen, og vi ikke har fått et øre fra dem ennå, sier Finnmarks-ordføreren.

- Forutsetter at de betaler Det var ikke Rafaelsen som forhandlet med UDI om leieavtalen, men tidligere ordfører Cecilie Hansen (Sp). Ifølge NTB tar hun -  i likhet med Rafaelsen avstand fra anklagen fra UDI - noe de også har gitt UDI beskjed om i brevs form.

I januar fikk kommunen svar. «På generelt grunnlag beklager vi dersom UDI oppleves å ikke ha opptrådt profesjonelt i dette arbeidet», heter det blant annet i brevet, som er gjengitt av både iFinnmark og NTB.

- Vi forutsetter at UDI som et ansvarlig statlig organ, betaler oss for den jobben vi har gjort, i henhold til avtalen, sier Rafaelsen til Dagbladet.

- Kommer til å bli enige Det kommer UDI til å gjøre, sier Nilsen i UDI.

Grunnen til at kommunen ikke har fått betalt ennå, er ifølge UDI manglende dokumentasjon på en del forhold knyttet til driften av mottaket. 

- Vi er i dialog med kommunen og begge parter er innstilt på å finne en løsning, og vi kommer til å bli enige. Foreløpig mangler UDI noe dokumentasjon, men når vi får det skal vi utbetale det kommunen har krav på, skriver presserådgiver Kristian Stakset-Gundersen i en epost til Dagbladet.