- UDI kan straffes

NARVIK (Dagbladet): - Det er grotesk at UDI vil sette livet til ei tre år gammel jente på spill. Det er utvist dårlig skjønn og uforstand i tjenesten, mener jusprofessor Henning Jakhelln. Nå politianmeldes to av de ansatte i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakhelln er opprørt over at norske myndigheter vil sende lille Ilirida (3) og hennes mor tilbake til Kosovo. Begge har nylig vært svært syke.

De bor i Narvik sammen med resten av sin familie, treåringen behandles fortsatt for alvorlig lungetuberkulose. Familiens hus er nedbrent, i Kosovo venter en blokkleilighet uten strøm og vann.

Der må de bo sammen med 20 andre familiemedlemmer.

- Manglende medisinsk oppfølging samt de hygieniske og ernæringsmessige forholdene gjør barnet utsatt for tilbakefall. Det kan bety døden for henne, sier barnelege Frangoise Durinc, som har fulgt jenta ved Narvik sykehus.

Kvakksalvere

Men UDI har avslått oppholdstillatelse og ignorert alle medisinsk-faglige råd:

- Vi har merket oss anførslene om at søkeren og hennes datter lider av tuberkulose. Problemene anses ikke å være av en slik alvorlig karakter at det i seg selv gir grunnlag for opphold, skriver UDI i avslaget.

- Hvordan kan de vite det? De har jo ikke engang spurt om å se journalen hennes. Dette er byråkratisk kvakksalveri, sier Durinc til Dagbladet.

Også Det sentrale tuberkulose-registeret og Foreningen for Hjerte- og Lungesyke advarer mot å sende jenta hjem før behandlingen er avsluttet.

UDI anmeldes

To ansatte i UDI - en underdirektør og en førstekonsulent - blir nå politianmeldt. Både Regnbuen antirastiske organisasjon og flere enkeltpersoner står bak.

Jusprofessor Jakhelln mener utsendelsen strider mot både FNs barnekonvensjon og bestemmelser i norsk lov.

- Offentlig ansatte, også i UDI, kan stilles til ansvar for uforstand i tjenesten. Også deres overordnede kan holdes strafferettslig ansvarlig. Jeg ser ikke bort fra at denne anmeldelsen kan føre til fellende dom. Dersom humanitære grunner noen gang skal benyttes for å la en familie bli her i landet, så må det være i denne saken, mener Jakhelln.

Kjemper

Hver dag kjemper familien Nimanaj for at veslejenta skal ta til seg nok næring.

- Vår bønn må være at Norge - for vår datters liv skyld - lar oss få bli i denne spesielle situasjonen, sier pappa Ilmi Nimanaj.

<B>I LIVSFARE:</B> Lille Ilirida (3) sliter fortsatt med tuberkulosen og kan dø dersom hun blir sjuk. To ansatte i UDI blir anmeldt fordi de vil sende henne ut av Norge stikk i strid med alle medisinske råd.