UDI: «Kvinnelaget» skulle fått nei

UDI legger seg flat og sier at samtlige skulle fått blankt avslag.

LEGGER SEG FLAT: Avdelingsdirektør Christine Wilberg Poulsson i UDI sier samtlige 22 i det ikke-eksisterende kongolesiske jentelaget Dynamo Girls skulle fått visumsøknadene avslått.
Foto:  Knut Falch / SCANPIX
LEGGER SEG FLAT: Avdelingsdirektør Christine Wilberg Poulsson i UDI sier samtlige 22 i det ikke-eksisterende kongolesiske jentelaget Dynamo Girls skulle fått visumsøknadene avslått. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet oppdaget selv at 22 personer over 18 år fra Kongo ved en feil hadde fått visum til Norge. Nå legger UDI seg flat og innrømmer at reglene tilsier at samtlige skulle fått blankt avslag.


- Etter at feilen ble oppdaget undersøkte vi med grensekontrollen på Gardermoen og fikk bekreftet at ingen av de 22 kvinnene som angivelig skulle delta i Norway Cup, var kommet til Norge, sier assisterende avdelingsdirektør Christine Wilberg Poulsson i UDIs oppholdsavdeling til NTB.

Hun sier UDI også har undersøkt med flyselskapet som bekrefter at de 22 ikke har brukt reiseruten som det ble opplyst om i søknaden.

- Hva som har skjedd med disse visumene, vil bare være gjenstand for spekulasjoner. Norske myndigheter har i dag ikke mulighet til å undersøke om de er brukt til innreise i noe annet Schengen-land, sier Wilberg Poulsson.

Frykter prostitusjon

Ifølge Aftenposten er det grunn til å frykte for at visumene blir brukt av kvinnene eller deres mulige bakmenn til å komme seg inn i et europeisk land. Der kan de havne i prostitusjonsmiljøet i en europeisk storby.

I denne saken er det ikke tale om barn. Samtlige visa er utstedt til kvinner over 18 år.

20. mai i år kom det en søknad til den norske ambassaden i Ugandas hovedstad, Kampala fra fotballaget Dynamo Girls, som søkte om Schengen-visa til Europa. Jentelaget fra Kongo ville delta i Norway Cup.

Etter en stund ble det stilt spørsmål ved utstedelsen av visaene, både av medarbeidere i UDI og ved ambassaden i Kampala. Ganske raskt ble det konkludert med at visaene trolig er gitt på feil grunnlag. Til Aftenposten sier lokale representanter for fotballforbundet i Kisangi at Dynamo Girls ikke eksisterer.

Over 90 prosent får ja

Wilberg Poulsson opplyser at norske myndigheter i fjor behandlet 117.000 visumsaker. Bare 2.700 av dem ble vurdert i UDI. De aller fleste blir således avgjort ved norske utenriksstasjoner.

- De fleste av de 2.700 som havnet hos oss ble oversendt fra norske utenriksstasjoner på grunn av tvil om visum skulle gis eller ikke, sier avdelingsdirektøren.

Hun viser til at det er felles regler i alle Schengen-land for hvordan visumsøknader skal behandles.

UDI og utenriksstasjonene har felles kriterier for å gi avslag på en søknad. Den vanligste er at man vurderer hvilke grunner en søker har for å reise hjem igjen når visumet utløper. Det skjer ved en individuell vurdering både av søkeren og hvilket land han eller hun kommer fra.

Unge, ugifte søkere som kommer fra land med stor sosial og politisk uro vil normalt få avslag fordi sannsynligheten er liten for at vedkommende reiser hjem igjen.

(NTB)