MENER DE HAR GODE RUTINER:  - Det er vanskelig å svare om den er god nok, men det vi kan si er at vi har gode kontrollrutiner og et godt system for å fange opp avvik, sier avdelingsdirektør for Region- og Mottaksavdelingen i UDI, Christine Wilberg, til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
MENER DE HAR GODE RUTINER: - Det er vanskelig å svare om den er god nok, men det vi kan si er at vi har gode kontrollrutiner og et godt system for å fange opp avvik, sier avdelingsdirektør for Region- og Mottaksavdelingen i UDI, Christine Wilberg, til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

UDI: Mangopuré ble feilført som medisin

UDI skylder på regnskapsfeil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev mandag om rapporter som viste at et mottak var så råttent at kommunelegen ble varslet. Penger som skulle gå til asylbarn gikk til helt andre ting.

En beboer hadde fått grøt, mangopuré og jordbærpuré som «akutt medisinsk behandling», skrev UDI i en rapport.

UDI stite spørsmål om pureen i en e-post til mottakslederen, Andrew Torleiv Hawkes: «Har dere legeerklæring på det? Var det klarert med UDI?»

UDI skriver at dette handler om en regnskapsfeil.

- Her er det viktig å understreke at grøt og mangopuré ikke ble gitt som medisin, men at det var en feil i regnskapsføringen som gjorde at dette hadde blitt ført opp under feil post, sier Wilberg, som også understreker at flere av regnskapsfeilene som ble påpekt var mindre feil.

- Her var det snakk om utgifter som hadde blitt ført opp under feil poster, sier Wilberg, som mener at de fleste påleggene UDI gir er snakk om mindre forhold.

40 kontroller - Først er det viktig å understreke at vi ikke gjennomfører tilsyn, vi er ikke en tilsynsmyndighet, men gjennomfører  kontraktsoppfølging. Det betyr at vi sjekker at vi får de tjenestene vi betaler for, sier avdelingsdirektør for Region- og Mottaksavdelingen i UDI, Christine Wilberg, til Dagbladet.

Wilberg sier til Dagbladet at de har gjennomført cirka 40 oppfølginger i løpet av 2015.

- Hvor mange avvik har dere funnet?

- Det er litt vanskelig å sammenstille de forskjellige påleggene. Det blir litt som å sammenligne epler og pærer. Noen avvik er små, og handler mer om formaliteter, mens andre pålegg handler mer om grunnleggende ting som helse og sikkerhet, sier Wilberg.

Ingen av kontraktsoppfølgingene har resultert i at UDI har sagt opp kontraktene, opplyser Wilberg.

SVs Karin Andersen tok i Dagbladet sist mandag til ordet for at man oppretter et eget uavhengig tilsyn for mottaksdriften. Hun mente kontrollen av mottakene var alt for dårlig.

- Vi tar ikke stilling til forslaget, men vi kommer selvfølgelig til å rette oss etter et slikt forslag hvis det blir vedtatt, sier Wilberg.

- Vanskelig å svare om den er god nok - Er kontrollen i dag god nok?

- Det er vanskelig å svare om den er god nok, men det vi kan si er at vi har gode kontrollrutiner og et godt system for å fange opp avvik, sier Wilberg. Tilsynsmyndigheter som brannvesen og arbeidstilsyn fører også egne kontroller, uavhengig av våre, sier Wilberg.

- Vi ønsker nye driftsoperatører. Spesielt ønsker vi at kommunene skal drive flere mottak. Mottak som vi har fulgt opp år etter år, og som vi vet kan drive mottak forsvarlig og godt vil ikke bli prioritert. I stedet vil vi fokusere på de som trenger veiledning og som er nye, sier Wilberg.

UDI er nå i ferd med å ferdigstille konkurranseutsettingen av 30 000 nye mottaksplasser.

- Vi har styrket arbeidet med kontroller, og vi kommer til å styrke veiledningen, sier Wilberg.

 

MANGOPURE SOM MEDISIN: Da UDI inspiserte Førde mottak fant de at det manglet flere bilag og kvitteringer og at det var rot med fakturaer.

I regnskapet var grøt, mangopuré og jordbærpuré ført opp som «akutt medisinsk behandling». Mottaksleder Andrew Torleiv Hawkes sier alle pålegg nå er fulgt opp og lukket. Foto: MALENE INDREBØ LANGLO
MANGOPURE SOM MEDISIN: Da UDI inspiserte Førde mottak fant de at det manglet flere bilag og kvitteringer og at det var rot med fakturaer. I regnskapet var grøt, mangopuré og jordbærpuré ført opp som «akutt medisinsk behandling». Mottaksleder Andrew Torleiv Hawkes sier alle pålegg nå er fulgt opp og lukket. Foto: MALENE INDREBØ LANGLO Vis mer