UDI og Gholam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sist uke ble en ny skandale avslørt i Utlendingsdirektoratet (UDI): En erfaren saksbehandler som har arbeidet i etaten siden 1993, har sagt opp jobben sin fordi han er under etterforskning for påståtte uregelmessigheter.

Dette kommer på toppen av påstandene om at en annen tidligere saksbehandler i UDI har solgt visum til Norge, og om at ansatte ved UDI skal ha hjulpet asylsøkere å dikte opp historier om forfølgelse. Disse forholdene er nå under etterforskning hos Økokrim.

  • Selv innrømmer den betrodde medarbeideren i den seineste skandalen bare at han har brutt habilitetsreglene. Likevel vil Justisdepartementet og UDI gjennomgå alle sakene vedkommende har hatt ansvaret for. Blant dem finner vi det prestisjefylte og mye omtalte Quetta-prosjektet, som er betegnelsen på UDIs storstilte satsing på å bevise at asylsøkere av hazara-avstamning ikke er afghanere, som de selv hevder, men pakistanere. Gholam-familien er de mest kjente av disse.
  • Hvis bare noen av mistankene mot saksbehandlerne i UDI stemmer, framstår et skremmende bilde av en etat som har mistet all troverdighet og der de ansatte er mer opptatt av å støtte hverandre enn å følge norsk lov. Dette er det politiets oppgave å finne ut av. Det mest alvorlige er imidlertid ikke om UDI skulle vise seg å være en gjøkunge i statsforvaltningen. Det kan vi rydde opp i.
  • Skjebnen til Gholam-familien og de øvrige hazarene er langt alvorligere. År i uvisse er ikke like lett å reparere. Selv om deres sak ble avgjort i retten, var bevisene til dels basert på hemmelige kilder, og sto og falt med saksbehandlerens troverdighet. Den er nå alvorlig svekket.
  • På bakgrunn av alt hazarene har måttet gjennomgå i Norge, er det bare rett og rimelig at de nå får oppholdstillatelse - ikke minst fordi UDI selv har en regel om at oppholdstillatelse skal gis om det går mer enn 15 måneder før saken avgjøres og asylsøkeren ikke selv er skyld i utsettelsen. Med en slik avgjørelse vil også UDI signalisere at etaten er beredt til å rydde i egne rekker.