Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI om regjeringens asylbarn-løsning: - en videreføring av dagens praksis

Venstre og KrF forventer at justisministeren rydder opp.

- BOMMER PÅ INTENSJONEN: UDI-direktør Frode Forang har levert en høringsuttalelse til justisdepartementet, der UDI hevder at regjeringens forslag etil en varige asylbarn-løsning ikke oppfyller den politiske intensjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- BOMMER PÅ INTENSJONEN: UDI-direktør Frode Forang har levert en høringsuttalelse til justisdepartementet, der UDI hevder at regjeringens forslag etil en varige asylbarn-løsning ikke oppfyller den politiske intensjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet har omtalt i dag og i går, har regjeringens forslag til en varige asylbarn-løsning møtt massiv motstand fra en rekke intresseorganisasjoner.

Både Redd Barna og Unicef Norge frykter at forskriftsendringen justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte på høring i sommer, vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå. Barneombudet mener regjeringen gambler med barns rettssikkerhet.

Norske utlendingsmyndigheter er heller ikke overbevist. Utlendingsnemnda mener forslaget er uklart på flere punkter, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) slår fast i sin høringsuttalelse: Forslaget styrker ikke barns beste.

Direktoratet skriver:

«Det fremgår av departementets høringsbrev at intensjonen bak forslaget om endringer i utlendingsforskriften er at barnets beste skal tillegges større vekt enn etter gjeldende praksis. Utlendingsdirektoratet kan ikke se at denne intensjonen gjenspeiles i nytt forslag til § 8-5. De momenter som nevnes ved vurdering av barnets tilknytning blir allerede vurdert og vektlagt i dag. Sett i sammenheng med at også foreldrenes plikt til medvirkning (avklaring av identitet og retur) forskriftsfestes, oppfatter vi at forslaget til §8-5 totalt sett er en videreføring av dagens praksis

Les alle høringsuttalelsene her.
  - Må ivareta menneskerettighetene Justisministerens forslag bunner i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt den særskilte asylavtalen de borgerlige partiene ble enige om etter harde forhandlinger i vinter.

Les også: Barneombudet: - Gambler med barns rettssikkerhet

Les også: Regjeringen skulle styrke asylbarnas rettigheter, får slakt fra Redd Barna, Barneombudet og Unicef Norge

Regjeringen får særlig kritikk for å gjøre vurderingen av barnets sak avhengig av hvordan foreldrene har handlet overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendige rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon.

Det problematiske vilkåret er imidlertid også nedfelt i asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»

- Asylbarna skal få det bedre - Vår intensjon var at asylbarna skulle få en vesentlig bedre behandling enn de har fått hittil. Hensynet til barns beste skal styrkes, sier KrFs Geir Toskedal, som slår fast at KrF ikke vil se seg fornøyd med noe annet enn en reell styrking som gir utslag i flere oppholdstillatelser.

- Det holder vi fast ved. Dersom den klare intensjonen ikke får uttelling, må vi se på avtalen på ny, sier han til Dagbladet.

Han understreker det må være et minimumskrav at det norske regelverket er i tråd med menneskerettighetene.

- Barn skal være selvstendig rettssubjekt. Og kan avtalen trekkes i tvil, må vi ta en runde på det. Men å kalle det nye forhandlinger, blir å dra det litt for langt, sier Toskedal.

- Jeg forventer at justisministeren skal oppfylle intensjonen i avtalen, og intensjonen ble også nedfelt i blekk; barnets beste skal tillegges mer vekt enn tidligere, og vedtak skal være barnefaglige forsvarlige. Jeg legger til grunn at justisministeren vil innfri det alle fire partier har skrevet under på. Og jeg antar det er også det Frp selv ønsker! Vi vil klart følge nøye med og følge opp ved behov! skriver Venstres Abid Q. Raja i en SMS til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling