UDI regner med å snart sende hjem etiopiere

Til nå har fem av potensielt 650 etiopiere i Norge returnert til hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 14. mars sendte Utlendingsdirektoratet (UDI) et brev til Politidirektoratet (POD) der de ba om at det ble lagt til rette for at lokale politidistrikt der etiopierne bor, kan bistå med å ta fingeravtrykk slik landets ambassade i Stockholm krever for å utstede reisedokumenter.

Fem dager senere svarte POD at det er tvil om politiet har hjemmel til å ta fingeravtrykk på vegne av International Organization for Migration slik praksisen har vært til nå. Direktoratet foreslår derfor at UDI bruker avtrykkene de allerede har tatt av asylsøkere som ikke har en sikker identitet.

Praktisk problem - Vi ser på dette som en praktisk problemstilling som kommer til å bli løst med Politidirektoratet innen kort tid, sier kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI til NTB.

UDI regner raskt med å kunne sende hjem etiopierne som ønsker å reise frivillig tilbake til hjemlandet.

Direktoratet anslår at det er potensielt 650 etiopiere i Norge, både lovlig og ulovlig. Til nå har fem reist hjem.

- I forrige uke hadde 68 søkt UDI om frivillig retur. Så vidt jeg vet har ikke politiet gjennomført noen tvangsretur ennå, sier Eide mandag ettermiddag.

Dialog med Justis Seniorrådgiver Silja Pettersen i PODs utlendingsprosjekt opplyser til NTB at direktoratet også har mottatt en henvendelse om fingeravtrykk fra Justisdepartementet.

- Vi er i ferd med å utarbeide en tilbakemelding om dette, sier hun.

I brevet hun og prosjektleder Ole Johan Strømman har sendt til UDI fremgår det at politiet er i ferd med å utarbeide interne retningslinjer for assistert frivillig retur slik Justisdepartementet ba om i et brev sendt 22. desember i fjor.

- Politidirektoratet avventer for øyeblikket en tilbakemelding fra Justisdepartementet, før dette arbeidet kan ferdigstilles. For å sikre et effektivt og godt samarbeid mellom politiet og UDI i dette arbeidet, ønsker Politidirektoratet et møte med UDI. Politidirektoratet vil ta kontakt så snart et oppdatert utkast til interne retningslinjer er på plass, heter det i brevet.

Holmås til Etiopia Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) reiser snart til Kenya, Etiopia og Tanzania for politiske samtaler og feltbesøk.

- Han har vært lite i Afrika, så hensikten med turen er å bli kjent med tre viktige land. Da er Etiopia på mange måter spesielt interessant. Det er foreløpig ikke bestemt hvem han skal snakke med eller hvor feltbesøkene vil finne sted, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra i departementet til NTB.

Bæra bekrefter at målet med Holmås' besøk i Etiopia er å bli bedre kjent med situasjonen i landet og med selvsyn se på forholdene der.

Når han kommer tilbake, vil han dermed kunne gi norske myndigheter et bedre grunnlag for å ta stilling til hjemsendelse av etiopiere som befinner seg i Norge.

(NTB)