Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI-saken ned på jorda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• I politikken er det mulig å fare opp som en løve og dette ned som en skinnfell. Når kontroll- og konstitusjonskomiteen nå har konkludert i den såkalte UDI-saken, er det nettopp det som er skjedd. Komiteens flertall skisserer noen prinsipielle betraktninger om forholdet mellom politisk ledelse og forvaltningen. Flertallet slår fast at det er politikken som skal styre, og når forvaltningen beveger seg i kanten av det den politiske ledelse har signalisert som ønsket handling, skal politikerne konsulteres.

• Dette er god forvaltningsskikk her i landet. Når det oppsto uklarhet om hva som var politikernes ønsker i den asylsaken som ligger til grunn for all ståheien omkring UDI i vinter og vår, er det rimelig å anta at også den politiske ledelsen hadde noe skyld. Kanskje var ikke de politiske retningslinjene så klare som Erna Solberg i ettertid har villet ha det til? Kanskje var det rom for selvstendige vurderinger fra UDIs side, slik mange jurister mener? Komiteen stiller derfor spørsmålet om tidligere statsråd Solberg gjorde nok for å etablere ryddige styrings- og kommunikasjonslinjer.

• Når det er sagt, er det også grunn til å spørre om ikke støyen og alle anklagene mot UDI-ledelsen for øvrig, var grunnløs. Hvor blir det f eks av politianmeldelsene mot Trygve Nordby? Statsråd Bjarne Håkon Hanssen har jo allerede i sin nyvunne visdom klargjort at han ikke ser noen grunn til en slik rettsprosess mot den tidligere UDI-lederen. Carl I. Hagen og Frp har allerede beveget seg over til et nytt frontavsnitt i sin kamp for å stramme inn på asylpolitikken. Nå er det saksbehandlernes statsborgerskap som er problemet. I stedet for å se at det kanskje er bra med fagkunnskap utenfra, greier Hagen å mistenkeliggjøre alle som behandler asylsaker og som ikke har norsk statsborgerskap. Det er i sannhet en underlig forestillingsverden Carl I. Hagen her konstruerer. Men neste gang sier han sikkert at globalisering og internasjonalisering er bra.

• Med innstillingen fra komiteen, er UDI-saken kommet ned på et rimelig politisk nivå. Det bekrefter vår antakelse om at det også i politikken er bra med litt kjølig tankevirksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling