NYTT SYSTEM: UDI-direktør Frode Forfang tok nylig til orde for et helt nytt asylsystem. Det forutsetter at asylretten i sin nåværende form oppheves. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
NYTT SYSTEM: UDI-direktør Frode Forfang tok nylig til orde for et helt nytt asylsystem. Det forutsetter at asylretten i sin nåværende form oppheves. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

UDI-sjefen vil oppheve dagens asylrett

Nytt system.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI-direktør Frode Forfang tok nylig til orde for et helt nytt asylsystem. Det forutsetter at asylretten i sin nåværende form oppheves.

Forfang mener asyldebatten i Norge er altfor juridisk og tror oppslutningen om å hjelpe flyktninger forsvinner dersom folk opplever at asylinnvandringen ikke er under kontroll, skriver Klassekampen.

- Det er bedre hvis en større del av flyktningene kommer på kvote enn på asyl. Vi får bedre kontroll, og flyktningene slipper å risikere en farlig reise i regi av menneskesmuglere, sier Forfang. Han mener dagens asylrett ikke takler et svært stort antall asylsøkere.

- Grunnen er at det ikke er noen øvre grense. I prinsippet kan flere titalls millioner flyktninger komme hit for å søke asyl. Det at en asylsøker selv kan velge hvor han vil reise, var den viktigste grunnen til at asylsystemet i Europa brøt sammen i fjor, sier Forfang.

UDI-direktøren sier han tror på en helhetlig politikk og internasjonalt samarbeid, som kombinerer innsats i nærområdene og kvoteflyktninger til Europa med en bedre forenlig mellom de europeiske landene. Han mener det samarbeidet må gå foran det rent juridiske.

- De diskusjonene som pågår nå, mener jeg er altfor juridiske på en måte som gjør at hovedhensynene bak det juridiske blir borte, sier UDI-direktør Frode Forfang.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram