Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI skal endevendes og vingeklippes.

UDI skal bringes under fullstendig politisk styring og kontroll. Manuela Ramin-Osmundsen tar permisjon til første del av granskingen er avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annerledes kan man ikke tolke det omfattende mandatet arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har gitt utvalget som skal granske UDI. Utvalget ble presentert i går. Samtidig ble det opplyst at UDI-leder Manuela Ramin-Osmundsen tar permisjon til første del av granskingen er avsluttet 15. mai.

To granskinger

Granskingsutvalget består av jus-professor Hans Petter Graver (leder), seniorrådgiver Inger Johanne Sundby og sorenskriver Bjørn Solbakken. Solbakken har endevendt UDI før. Han ledet utvalget som i 2004 la grunnlaget for den nye utlendingsloven.

Graverutvalget har fått to oppgaver: Først skal omstendighetene rundt UDIs vedtak om å gi oppholdstillatelse til 182 nord-irakiske kurdere granskes og rapport leveres innen 15. mai. Deretter skal utvalget ha en mer generell gjennomgang av ansvarsforholdene og utformingen av praksis i UDI, og legge fram forslag til endringer i styringsdialog, regelverk og retningslinjer «som sikrer at UDIs praksis følger gjeldende lov, forskrift og instruks». Som i klartekst betyr at det skal ryddes grundig opp i en UDI-kultur og -praksis som fra flere hold oppfattes som egenrådig og motvillig.

I et gratulasjonsbrev fra daværende UDI-direktør Trygve Nordby til Bjarne Håkon Hanssen tre dager etter at regjeringen tiltrådte i oktober i fjor, framgår det at Nordby så signaler om et asylpolitisk tøvær i Soria Moria-erklæringen.

Det var i så fall en forhastet og fatal konklusjon.

I stedet for at UDIs handlingsrom for skjønn blir større og asylpolitikken mer liberal, kan resultatet av UDIs uavhengighets-markering med kurdervedtaket bli at den politiske styringen og kontrollen med direktoratet og dets praksis blir nærmest total.

Tredje gransking

 TAR PERMISJON:  Nyutnevnt leder av UDI, Manuela Ramin-Osmundsen, tar permisjon fram til første del av granskingen av UDI er avsluttet 15. mai. Her forlater hun pressekonferansen der statsråd Bjarne Håkon Hanssen og departementets informasjonssjef, Wenche Rasch, presenterte granskingsutvalgets mandat. Foto Scanpix
TAR PERMISJON: Nyutnevnt leder av UDI, Manuela Ramin-Osmundsen, tar permisjon fram til første del av granskingen av UDI er avsluttet 15. mai. Her forlater hun pressekonferansen der statsråd Bjarne Håkon Hanssen og departementets informasjonssjef, Wenche Rasch, presenterte granskingsutvalgets mandat. Foto Scanpix Vis mer

Også Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, anført av komitéleder Lodve Solholm (Frp) og Carl I. Hagen, har varslet at komiteen vil åpne sak og gjennomføre høringer for å finne ut hva som skjer i UDI og om statsråd Hanssen har håndtert saken korrekt. Mens flertallet bestemmer i øvrige stortingskomiteer, kan kontrollkomiteen åpne sak hvis en tredjedel av komiteens ni medlemmer krever det.

Frp-duoens krav om gransking har støtte fra Per-Kristian Foss (H) og KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling