UDI skal se på sikkerheten på alle mottak

Innfører strakstiltak etter asylmottakangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLER i Østfold (Dagbladet.no): Befolkningen i Våler i Østfold var i kveld samlet til et informasjonsmøte etter det dramatiske angrepet mot asylmottaket i bygda natt til fredag i forrige uke.

På møtet presenterte Shahrokh Vahabzadeh, regiondirektør i UDI Oslo, en liste med strakstiltak for å forbedre forholdene ved mottaket.

- Vi skal øke bemanningen, vi kommer til å innføre kameraovervåking, vi vil øke belysningen rundt leieren og vi vil forbedre gjerdet, sa han.

Les også: - Folk har kommet fra hele Østlandet

Lover ikke høyere gjerde

Personene som gikk til angrep mot mottaket delvis klatret, delvis kom seg inn gjennom gjerdet. Flere naboer ytret på møtet ønske om et høyere gjerde, men det kunne regiondirektøren ikke love.

- Vi skal forbedre gjerdet, men vil ikke gjøre det høyere, sa han.

Gjerdet er i dag så lavt som ca 1,20 m enkelte steder, og ser for Dagbladet.no ikke altfor vanskelig å komme seg over.

GODT OPPMØTE: Innbyggerne i Våler hadde en rekke spørsmål om det som har skjedd ved asylmottaket, og hva som vil gjøres der i framtida. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
GODT OPPMØTE: Innbyggerne i Våler hadde en rekke spørsmål om det som har skjedd ved asylmottaket, og hva som vil gjøres der i framtida. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

I tillegg til de nevnte tiltakene lovte UDI bedring av sikkerheten rundt en volleyballbane på mottaket, samt økt vakthold til og med 4. august. Vaktholdet vil da bli vurdert på nytt.

Vurderer tiltak på andre mottak
Flere deltakere på møtet etterspurte sikkerhetstiltak også på det andre asylmottaket i kommunen, Kasper. Det kunne UDI ikke love, med den begrunnelsen at forholdene er tilfredsstillende der i dag.

- Vil dere vurdere å innføre liknende tiltak ved andre mottak?

- Det er flere mottak der disse tiltakene allerede er gjennomført, og som for eksempel har kameraovervåkning og forsterket belysning. Vi må se på hvert mottak individuelt og ikke krisemaksimere, sier Shahrokh Vahabzadeh til Dagbladet.no.

- Men vil dere nå gå gjennom situasjonen ved alle mottakene og vurdere om det er behov for ytterligere sikkerhetstiltak der?

- Ja, vi vil ta en totalvurdering og se på dette. Men jeg kan ikke si konkret hva vi vil gjøre og kan ikke gi noen konkrete løfter.

- Tynnslitt tillit

Kveldens møte var først og fremst et informasjonsmøte for naboene til mottaket og innbyggerne i den lille Østfold-bygda, samtidig som alle fikk lov til å stille spørsmål og komme med forslag til framtidige forbedringer.

UDI skal se på sikkerheten på alle mottak

Flere av innbyggerne ga uttrykk for at tilliten til de ansvarlige for mottaket var tynnslitt.

- Vi har fått en god gjennomgang av situasjonen. Men jeg er ikke sikker på at vi er blitt så mye mer beroliget, sa Gunnar Skallerud, representant for naboene til mottaket, under oppsummeringen av møtet.

- En del positive elementer kom fram under møtet, men det er veldig stor frustrasjon blant naboene. Flere sier de kunne tenke seg å flytte, sier naborepresentant Thomas Skallerud Haugen til NTB.

Åtte personer siktet

Asylmottaket ble angrepet av en gruppe menn av tsjetsjensk bakgrunn natt til fredag i forrige uke. Et tjuetalls personer ble skadet.

Åtte tsjetsjenske menn er pågrepet og siktet i saken.

Krangling og slåsskamp

Det hele skal ha startet som en bagatellmessig krangel mellom to tsjetsjenske kvinner og en kurdisk kvinne. De to tsjetsjenske kvinnene mente den kurdiske kvinnens barn bråkte da de skulle sove, og klaget over at barnet blant annet løp rundt med blinkende joggesko i gangen.

Denne krangelen skal ha utviklet seg til en regelrett slåsskamp, der den kurdiske kvinnens mann og flere andre menn ble involvert. Mottaksleder Ole Morten Lyng sa på dagens møte at de tsjetsjenske kvinnene har fortalt at de ble slått av mennene. En av kvinnene ble også bitt.

Lederne ved mottaket anbefalte de to tsjetsjenske kvinnene å anmelde dette. Kvinnene, og den ene kvinnens barn, fikk så permisjon og forlot mottaket.

Dagen etter kom et stort antall tsjetsjenske menn til mottaket, og gikk til angrep på en rekke beboere. De skal ifølge vitner Dagbladet.no har snakket med ha vært på jakt etter den kurdiske kvinnens mann.

Angriperne var bevæpnet med slag- og stikkvåpen, og vitner har fortalt at noen også hadde skytevåpen.

SKADET: Denne mannen er en av de som ble skadet i angrepet mot mottaket.
LOVER STRAKSTILTAK: Shahrokh Vahabzadeh, regiondirektør i UDI Oslo.
KAOTISK: Slik så det ut ved asylmottaket natt til fredag.