Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI skroter planene om asylmottak på Montebello

Ankomstsituasjonen gjør at det ikke lenger jobbes med mottaket som løsning.

VURDERTE FLERE TOMTER: UDI vurderte å etablere mottak på flere tomter på Montebello i Ullern bydel i Oslo. En av tomtene som var aktuelle er Statnetts gamle lokaler. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VURDERTE FLERE TOMTER: UDI vurderte å etablere mottak på flere tomter på Montebello i Ullern bydel i Oslo. En av tomtene som var aktuelle er Statnetts gamle lokaler. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mottaket på Montebello er lagt på is. Fortsatt mangler noen tilpasninger for at bygget skal bli godkjent, men ankomstsituasjonen gjør at vi ikke jobber med den løsningen nå, sier Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, til Aftenposten.

I Statnetts gamle lokaler i Noreveien ønsket UDI at å gi private aktøre klarsignal til å starte et gigantisk asylmottak. Det var antydet at det kunne bli snakk om i underkant av 1000 asylsøkere.

Lokalpolitiker glad for avklaring -Fra bydelens side har vi vært så godt forberedt som det har vært mulig å være ut ifra foreliggende opplysninger, men ikke på langt nær i den størrelsesorden som var antydet. Det vil si inntil 940 asylsøkere, som var et helt urealistisk antall. Vi føler imidlertid at vi har vært tatt på alvor og at våre innvendinger har bidratt til denne avklaringen vi fikk i dag, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen skriver Akersposten.no på sin Facebook-side.

Han tror at redusert flyktningstrøm og kostnadene knyttet til opprettelse av mottaket er blant årsakene til beslutningen.

Før jul ble det klart at forslagene til mottak på Oslos vestkant ikke lenger var aktuelle med unntak av Montebello. Alle private aktører som tidligere denne måneden la inn tilbud om å drive mottak fikk avslag på søknadene sine. Det økte sannsynligheten for akuttmottak på Montebello.

Utredet muligheten for brakkeleirer Det var flere forskjellige eiendommer på Montebello som var være aktuelle. UDI utredet også muligheten for å bygge brakkeleirer med plass til 1000 asylsøkere på Voksenjordet i Vestre Aker bydel. Sistnevnte forslag møtte krass kritikk fra blant annet Frp's Inger Marie Ytterhorn, kjent fra Nobelkomiteen.

«Hvordan vil et asylmottak påvirke barnas skolevei og foreldrenes holdning til dette? Voksen kirke og gravlund ligger tett inntil området. Innbyggere i Vestre Aker som har sine døde slektninger gravlagt på Voksen kirkegård må nok belage seg på at det kan bli vanskelig å oppnå en stille stund ved graven heretter», skrev Ytterhorn i et innlegg på bydelsbloggen.

Området det var snakk om ligger like ved den daglige trimløypa til pensjonerte Borghild Glomnes som Dagbladet snakket med i desember i fjor.

Hun var helt uenig med Ytterhorn, men vet at nabolaget har sine skeptikere. Hun viste til at noen hadde hengt opp kritiske plakater utafor blokka der hun bor.

- Det sto «Vil vi ha det sånn?», og jeg hadde lyst til å gå dit og skrive et stort «JA». Jeg synes det er helt ålreit, og jeg synes vi må tåle å ta imot noen på vestkanten også, sa pensjonisten til Dagbladet.