UDI snur: Asylboligene trenger ikke lenger fjerne kors og religiøse symboler

Ikke lenger et krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utlendingsdirektoratet (UDI) snur og vil likevel ikke kreve at steder som huser asylsøkere skal fjerne kors og andre religiøse symboler.

Det skriver UDI i en pressemelding.

«UDI ønsker at beboere i asylmottak skal få mulighet til å praktisere sin religion eller sitt livssyn på nøytral grunn. Vi vil likevel ikke kreve at de som driver overnattingstilbud for oss fjerner religiøse symboler.

«Dratt for langt» «De siste dagene har det kommet en del spørsmål angående UDIs regler for drift av overnattingssteder for asylsøkere, og om disse kan ha synlige religiøse symboler, for eksempel kristne eller muslimske symboler. UDI ønsker å understreke at vi ikke kjenner til at noen asylsøkere har bedt om at religiøse symboler fjernes», skriver de.

UDI skriver at de i de siste månedene har vært i en spesiell situasjon der førsteprioriteten har vært å skaffe tak over hodet for folk.

«Formålet med reglene våre er at beboere i asylmottak skal få mulighet til å praktisere sin religion eller sitt livssyn på nøytral grunn. Det som står konkret i våre retningslinjer for drift av asylmottak er at asylmottak skal ha et rom som er religionsnøytralt. Vi ser at punktet om religionsnøytralitet i noen tilfeller har blitt dratt for langt. Vi vil ikke kreve at de som driver overnattingstilbud for oss fjerner religiøse symboler», skriver UDI.

Det var på fredag, at det ble kjent at UDI ba om at korsene ble fjernet. Avisa Dagen skrev at Det Norske Misjonsselskapet (NMS), som driver flere kristne leirsteder, ønsker å leie ut til UDI. UDI sa ja takk, men med betingelsen om at alle kristne symboler måtte fjernes før asylsøkerne kunne flytte inn.

- UDI er ikke opptatt av at de som tilbyr overnattingsplasser har en verdimessig forankring. Derimot er vi opptatt av at selve overnattingstilbudet er religions- og verdimessig nøytralt, sa Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI til Dagbladet.

Saken vakte engasjement, og UDI møtte sterk kritikk. Kritikken til tross, valgte de da å ikke endre retningslinjene.

Ett men Nå har de altså endret mening, med forbehold om ett men.

«Vi er glade for alle overnattingstilbud som kommer inn, og vil ikke kreve tilpasning av bygninger for å gjøre dem verdinøytrale. Det er imidlertid svært viktig at det ikke foregår aktiv forkynnelse av noe slag i asylmottak eller akuttinnkvartering for asylsøkere. Det betyr likevel ikke at de som driver botilbudet ikke kan ha en verdimessig forankring», heter det i mandagens pressemelding.

LES OGSÅ: - Vi gjør ikke dette med glede, sier Det Norske Misjonsselskapet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer