PROTESTERTE Mina Gjerde snakket på vegne av de omtrent 40 menneskene som bor i Bolkesjø da hun i fjor protesterte mot mottaksplanene i det gamle hotellet. I dag ble det klart at UDI snur om planene. Benjamin A. Ward / Dagbladet
PROTESTERTE Mina Gjerde snakket på vegne av de omtrent 40 menneskene som bor i Bolkesjø da hun i fjor protesterte mot mottaksplanene i det gamle hotellet. I dag ble det klart at UDI snur om planene. Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

UDI snur om Bolkesjø - avlyser planer om mottak i grend med 40 fastboende

Det kommer ikke asylsøkere til Bolkesjø hotell likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer for tiden få asylsøkere til Norge, noe som gjør at de etablerte transittmottakene har god kapasitet. Derfor har UDI besluttet å ikke inngå avtale om drift av mottak på Bolkesjø hotell.

Det opplyser UDI i en pressemelding onsdag ettermiddag.

De startet anbudsprosessen i fjor høst med sikte på å opprette et mottak med 225 faste plasser og 225 beredskapsplasser i det nedlagte hotellet.

Det fikk stor medieoppmerksomhet fordi det bare bor 40 innbyggere i den lille grenda i Notodden kommune. Grunnen til at anbudskonkurransen avlyses, er de lave asylankomstene.

- Det vil kunne bli aktuelt med ny drift senere dersom ankomstbildet, kapasitet og behov tilsier det, sier regiondirektør Eirik Eide til Dagbladet. 

UDI fortsetter å leie det gamle hotellet framover i tilfelle situasjonen snur og asylankomstene øker igjen.

- Vi vet fra i fjor at asylsøkersituasjonen kan endre seg dramatisk i løpet av kort tid. Det kan derfor være en god løsning å ha bygninger i beredskap slik at vi raskt kan skaffe mennesker på flukt tak over hodet, en seng og mat, sier Eide i pressemeldinga.

Han beklager til aktørene som nå har levert tilbud om drift av mottaket til ingen nytte.

- Vi vet at det er krevende å skrive slike tilbud, og det er forståelig om noen av tilbyderne er skuffet over denne beslutningen. Situasjonen er helt annerledes nå enn da vi startet å jobbe med Bolkesjø i fjor høst, sier han.

Planene om mottaksdrift i Bolkesjø hotell fikk nasjonal oppmerksomhet i fjor høst etter protestene fra 20 år gamle Mina Gjerde. Hun mislikte planene, og skrev et leserinnlegg hvor hun forklarte at de 40 innbyggerne i Bolkesjø var redd for å bli en minoritet i egen bygd.

Hun fikk støtte fra Vigrid, men har hele tiden understreket at det ikke ligger noe rasistisk bak motstanden.

Poenget hennes var at hun syntes det var urimelig at lille Bolkesjø skulle få et så stort mottak - og oppfordret til en mer rettferdig plassering av mottak fra UDIs side.