UDI stopper etablering av akuttmottak

Nedgangen i antallet asylsøkere gjør at UDI vil stanse etablering av akuttplasser i alle regioner.

AKUTTMOTTAK: Fortsatt ikke helt komfortabel med snø går den lille gutten nølende rundt utenfor Femundtunet. Rundt 110 personer bor på hotellet som er omgjort til akuttmottak for asylsøkere. Noen av barn har aldri sett snø før og er ikke vant til å gå med vinterklær. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AKUTTMOTTAK: Fortsatt ikke helt komfortabel med snø går den lille gutten nølende rundt utenfor Femundtunet. Rundt 110 personer bor på hotellet som er omgjort til akuttmottak for asylsøkere. Noen av barn har aldri sett snø før og er ikke vant til å gå med vinterklær. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier presserådgiver i UDI, Vibeke Schjem til Lister24.

- Vi har nå, på grunn av nedgang ankomster, stoppet etablering av akuttplasser - dette gjelder alle regioner. De akuttmottakene som er etablert etter at denne beskjeden kom, gjelder avtaler som allerede var inngått, sier Schjem.

Beskjeden ble formidlet internt i UDI i dag.

Antall asylsøkere som kom til Norge, gikk ned fra 2108 i uke 47 til 968 i forrige uke.

UDI-direktør Frode Forfang minner om at dette fortsatt er et høyt tall i forhold til «normalen»

- Ganger man opp tallene fra forrige uke med 52, så kommer vi opp i 50.000 asylsøkere på ett år. Tallet er fortsatt veldig, veldig høyt, selv om det ikke er like høyt som i første del av november, sier UDI-direktør Frode Forfang.

- Selv om tallene går noe ned, er dette veldig høye tall i norsk sammenheng, understreker UDI-direktøren.

Akuttplasser utløper Det har på kort tid i Norge blitt opprettet i overkant av 16 000 midlertidige overnattingsplasser for asylsøkere. UDIs oversikt over akuttmottak viser at det er opprettet 114 mottak.

Dagbladet skrev lørdag at mange av disse avtalene utløper i løpet av desember og januar, og kun 3000 akuttplasser vil stå igjen i det vi går over i februar.

Nå håper UDI at en storetablering av ordinære asylmottak vil kunne ta unna for både de som er i akuttmottak, og de som kommer som asylsøkere de kommende månedene.

Tidligere denne måneden inngikk UDI avtaler om 3180 ordinære mottaksplasser, som etter planen skal kunne starte opp 1. desember.

Nylig ble det også utlyst driftsavtaler, med mål om å få 30 000 mottaksplasser over hele landet. Fristen for å levere inn tilbud er 11. desember.

Disse plassene er planlagt å stå klare fra månedsskiftet januar/februar.

Båter og brakker Hvor mange plasser UDI ha innen februar, vet de ikke.

- Vi kan ikke gi et konkret tall. Det avhenger helt av hvor mange asylsøkere som fortsetter å komme i tiden framover. Vi jobber dessuten med mange tiltak parallelt nå, både ordinære mottaksplasser, flytende boløsninger og brakkeleirer, for å unngå at vi kommer i en situasjon hvor vi ikke klarer å skaffe tak over hodet til de som kommer, skriver UDI i en epost til Dagbladet.